Medvedevi ja Janukovitši kohtumine Sotšis nurjus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev (paremal) ja Viktor Janukovitš Vene liidri residentsis Sotšis 11. augustil.
Dmitri Medvedev (paremal) ja Viktor Janukovitš Vene liidri residentsis Sotšis 11. augustil. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ja Ukraina riigipea Viktor Janukovitši kohtumine Sotšis lõppes läbikukkumisega, kuna osapooled ei suutnud jõuda kokkuleppele mitte üheski küsimuses.

Vene-Ukraina stabiilsete suhete periood, mis sai alguse Janukovitši võimuletulekuga, sai läbi, kirjutab Kommersant. Kahe riigi valitsused valmistuvad uueks vastasseisuks gaasi teemal.

Kiiev nõuab Venemaalt gaasi hinna alandamist. Moskva on nõus tegema järeleandmisi aga näiteks Ukraina liitumisel tolliliiduga.

Medvedev tunnistas eile, et gaasi hinna küsimus on keeruline. Eksperdid on veendunud, et selle alandamine ei vasta Venemaa huvidele, vahendas RBK Daily.  

Ajalehe Moskovskije Novosti kirjutab, et Ukraina juhtkond kasutab partneritele surve avaldamise vahendina ekspeaministri Julia Tõmošenko üle toimuvat kohtuprotsessi.

Võimud süüdistavad Tõmošenkot ametipositsiooni kuritarvitamises aastal 2009, mil ta allkirjastas gaasitransiiti puudutanud leppe Gazpromi ja Naftogaziga. Ukraina praegune juhtkond taotleb just selle lepingu ülevaatamist.

RBK Daily eksperdid rääkisid, et praegustes tingimistes kokkuleppele jõudmine ei vasta Gazpromi huvidele. Allika sõnul pole Venemaa huvitatud transiidi suurendamisest läbi Ukraina, Gazprom pole valmis tõsisteks järeleandmisteks.  

«Venemaa on rohkem huvitatud uuest gaasikonfliktist Ukrainaga. Gaasisõda on vaja, et õigustada South Streami torujuhtme ehitamist ja mitmemiljardilistest torujuhtmetest, mis ühendavad Jamali Musta merega, et ettevõtjad ja firmad, mis on spetsialiseerunud torujuhtmete ehitamisele, saaksid teenida,» rääkis allikas RBK-le.  

Ta lisas, et majanduslikult pole selles mõtet, kuna Venemaa jaoks oleks mugav transportida rohkem gaasi mööda üht torujuhet, kui jagada kogu eksporditava gaasi maht ära Nord Streami ja South Streami vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles