Mõjukas Briti konservatiiv nõuab uut Brexiti-referendumit (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti konservatiivne poliitik Justine Greening toetas Brexiti-referendumil Euroopa Liitu jäämist.
Briti konservatiivne poliitik Justine Greening toetas Brexiti-referendumil Euroopa Liitu jäämist. Foto: Ben Birchall / PA Wire / PA Images / Scanpix

Kuni tänavu jaanuarini Briti valitsusse kuulunud konservatiiv Justine Greening kutsus üles korraldama Brexiti-küsimuses uut rahvaküsitlust, nimetades ühtlasi peaminister Theresa May pakutud lahkumislepet kokkuklopsituks.

The Timesis avaldatud artiklis kirjeldas endine haridusminister May ettepanekuid, kui halvimat varianti kõigist võimalikest.

Greeningu hinnangul tuleks lõpliku otsuse langetamine anda uuesti inimestele ning mitte jätta seda oma aruteludega ummikusse jooksnud poliitikute kätte.

Tema hinnangul on praegu võimalikud kolm stsenaariumit: peaministri pakutud variant, Euroopa Liitu jäämine ning lahkumine ühendusest ilma lahkumislepingut sõlmimata. Greeningu arvates peaks referendumil andma inimestele valiku öelda, milline neist on nende esimene eelistus ja milline teine, et oleks üldse võimalik saavutada mingi üksmeel.

BBC Radio 4ga rääkides ütles Greening, et valitsuse ettepanekud on nutikas katse saavutada toimivat kompromissi, kuid need ei sobi tegelikult kellelegi.

«Fakt on, et parlament on punnseisus. Ükskõik, mis ettepanek on laual, osa parlamendisaadikuid hääletavad selle ikka maha. Suurbritannia vajab uut teed, mida pidi edasi liikuda,» lausus Greening.

Greening, kes pooldas Brexiti-referendumil Euroopa Liitu jäämist, ütles, et mõjukate konservatiivide seas on teisigi, kes mõtlevad nii nagu tema. Ta lisas, et ka inimesed, kes toetasid euroliidust lahkumist, tunnevad, et valitsuse pakutu pole päris see, mille poolt nad hääletasid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles