Lõuna-Aafrika Vabariik võtab kasutusele uue tervishoiusüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi valitsus on valmis saanud uue universaalse tervishoiusüsteemi, millega tehake algust 2012. aasta aprillis.

Uuele süsteemile üleminek toimub alates 2012. aastast astmeliselt järgneva 14 aasta vältel. Selle järgi on plaanis katta kõik hädavajalikud arstiabi kulud tervisekindlustuse omanikele.

Üleriiklik programm näeb ette tervisekindlustuse pakkumist kõigile riigi kodanikele ja selle kaudu tagada nende ligipääs kvaliteetsele arstiabile. Kavas on vähendada arstiabi kvaliteedi taset rikaste ja vaeste inimeste vahel ning tõsta selle kättesaadavust vaeste inimeste seas.

Analüütikute hinnangul on Lõuna-Aafrika Vabariigi tervishoiusüsteem hetkel üks unikaalsemaid maailmas, kuna suur osa arstiabist on erasektori kätes. Samas on ligi 80% inimestest nii vaesed, et saavad lubada vaid riikliku arstiabi. Tekkinud on olukord, kus riiklik arstiabi on küll odav, kuid kehva tasemega ja ei suuda aidata kõiki abivajajaid.

Lisaks on praegune süsteem lasknud erasektori arstiabi hindadel väga suureks paisuda. Puudub riiklik kontroll nende üle.

Valitsus tuli uue kavaga välja, kuna üldine rahva tervise olukord on kehv. Endiselt on laialt levinud haigused, mida arenenud riikides saab edukalt ennetada või ravida. Sealjuures kannatavad peamiselt selliste haiguste all just madalama elatustasemega inimesed, kes ei saa endale korralikku arstiabi lubada.

Uus süsteem näeb ette, et teatud sissetuleku juures on inimene seadusega kohustatud maksma rahvuslikku tervishoiu fondi lisamaksu, tutvustas süsteemi rahastusmudelit tervishoiuminister Aaron Motsoaledi.

Uuele tervishoiusüsteemile üleminek läheb hinnangliselt riigile maksma 18 miljardit USD.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles