Somaalia palub rahvusvahelise kogukonna abi toidusaadetiste turvamisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eile tegi Somaalia valitsus avaliku pöördumise rahvusvahelisele kogukonnale, milles palub nende abi toidusaadetiste turvamisel.

Somaalia valitsuse ettepanek oli luua uus vägi, mille eesmärgiks oleks nii toidusaadetiste konvoide kui ka põgenikelaagrite turvamine.

Samuti kuulutas peaminister Abdiweli Mohamed Ali oma sõnavõtus välja erakorralise olukorra riigi pealinnas Mogadishus.

Eelmisel nädalavahetusel suudeti islamistlik mässuliste grupp al-Shabaabi pealinnast lahkuma sundida, kuid säilib enesetapurünnakute ja pommirünnakute oht.

Samas on valitsus ja 9000-meheline Aafrika rahutagamisvägi kinnitanud, et nad ei oma täit kontrolli pealinna üle. Endiselt on piirkondi kuhu nende jõud ei ulatu. Sellest tulenevalt on tuhanded pealinna saabunud toiduabi otsinguil põgenikud ohus.

Pressikonverentsil osales ka ÜRO erakorralise olukorra koordinaator Valerie Amos, kes rõhutas, et arutluse all on olnud humanitaarabi organisatsioonide kaasamine toidusaadetiste ja põgenikelaagrite turvamisse. See eeldaks tema sõnul kogu Mogadishu üle kontrolli kehtestamist.

Pressikonverentsil ei täpsustatud kes sellise väe loomisega tegelema peaks hakkama.

Nii Amos kui ka Ali rõhutasid turvalisuse võtmerolli esmaabi andmisel ja Somaalia humanitaaroperatsiooni jätkumisel. Turvalisuse kasvatades suudaksid humanitaarabi organisatsioonid toiduabi suuremale hulgale põgenikele pakkuda, oli Amos seisukohal.

Ainuüksi Somaalias ähvardab nälg 3.6 miljonit inimest. Somaalia, Keenia, Etioopia ja Djibouti peale kokku on see number 12.4 miljonit inimest. Antud piirkonda tabanud põud on viimaste kümnendite kõige karmim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles