Hiinal võidi lasta uurida bin Ladeni haarangus kasutatud kopterit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa USA helikopteri vrakist, mida eriüksuslased kasutasid Osama bin Ladeni vastases operatsioonis.
Osa USA helikopteri vrakist, mida eriüksuslased kasutasid Osama bin Ladeni vastases operatsioonis. Foto: SCANPIX

Pakistani võimud võisid lubada Hiina sõjaväel uurida Ühendriikide Black Hawk-helikopterit, mis kukkus alla mais Osama bin Ladeni tapmisega lõppenud operatsiooni käigus.

New York Times ja Financial Times tsiteerisid USA anonüümseid ametnikke, kelle sõnul on olemas tõendeid, et Pakistani luureteenistus ISI kutsus Hiina sõjaväeinsenerid Abbottabadi linna mõni päev pärast seal toimunud haarangut, vahendas BBC.

USA mereväe eriüksuslased lasksid kopteri vahetult pärast bin Ladeni tapmist õhku, kuid selle saba jäi suuresti terveks. Kopter kukkus alla haarangu alguses ja toodi USA pinnale tagasi kaks nädalat hiljem.

Salajane reid 2. mai varahommikul on tekitanud pingeid USA-Pakistani suhetes. Riigid on viimastel kuudel avalikult tülitsenud, kuid on üritanud ära hoida suhete järsku halvenemist.

Hiinaga on Pakistanil lähedane suhe – Peking on oluline investor Pakistani telekommunikatsiooni, sadamate ja taristu vallas.

New York Timesi sõnul ei ole USA võimud siiski päris kindlad, kas hiinlastel lubati stealth-tehnoloogiaga kopterit uurida.

Pakistan ja Hiina on luureallikate väited ümber lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles