Tubakafirmad pole nõus USAs nõutud hirmupilte sigaretipakkidele trükkima

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks üheksast pildist, mis peaks järgmise aasta septembrist ilmuma USAs müüdavatele sigaretipakkidele.
Üks üheksast pildist, mis peaks järgmise aasta septembrist ilmuma USAs müüdavatele sigaretipakkidele. Foto: FDA

Neli suurt tubakafirmat pole nõus USA võimude nõudega hakata trükkima sigaretipakkidele suurt osa pakist katvaid hirmutavaid hoiatuspilte. Põhjendusega, et nõue rikub nende sõnavabadust ja toob miljoneid dollareid lisakulutusi, pöördusid tubakafirmad valitsuse vastu kohtusse.

Juunis valis USA toidu- ja ravimiamet välja üheksa pilti, mis peaksid hakkama sigaretipakkidel vahetuma. Pildid peaksid katma kogu paki ülaosa ning lisaks peaks hoiatuse juures olema ka suitsetamisest loobumise abiliini telefoninumber, vahendas AP.

Firmade esitatud kaebuse järgi on pildid manipuleeritud kandmaks üliemotsionaalset sõnumit. Näiteks laipa kujutava hoiatuspildi puhul on kehale kunstlikult lisatud arm, mis kujutab teksti «Smoking can kill you». Samuti väidavad tubakafirmad, et mittesuitsetaja kopse ja suitsetaja kopse võrdleval pildil on esimesi töödeldud, et kahjustatud kopsud hullemad välja näeksid.

Kaebuses viidatud lisakulutused tuleneksid nõudest pilte teatud aja tagant vahetada – sellise võimaluse tagamiseks oleks vaja uusi seadmeid ja lisatööd disaineritelt.

Toidu- ja ravimiamet pole tubakafirmade kaebuse asjus kommentaari andnud, kuid selgitab oma veebilehel uute nõuete tagamaid ja eesmärke. Uued reeglid peaksid hakkama kehtima alates 2012. aasta septembrist ning piltide ja hoiatustekstide eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust suitsetamisega kaasnevatest riskidest nagu eluea lühenemine, sõltuvus, kopsuhaigused, vähk, rabanduse- ning südamehaiguste oht. Samuti peaks sigaretipakkide uus kujundus julgustama suitsetajaid oma kahjulikust harjumusest loobuma ning hoidma noori tubakast eemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles