Sissesõidukeelu saanud Bäckman kavatseb Eesti riigi kohtusse kaevata

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman 2008. aasta septembris Tallinnas Pronkssõduri juures.
Johan Bäckman 2008. aasta septembris Tallinnas Pronkssõduri juures. Foto: Toomas Huik

Soome vasakäärmuslane Johan Bäckman kavatseb kaevata kohtusse Eesti politsei ja seda talle kehtestatud sissesõidukeelu tõttu.

«Ma andsin 5. augustil Eesti politseisse avalduse kriminaalasja algatamise kohta siseministeeriumi asekantsleri Erkki Koorti vastu, kes minu arvates kuritarvitas ametipositsiooni ja kandis mind ajutisse «musta nimekirja», kui ma kavatsesin minna fašismivastasele aktsioonile Sinimägedes, kus 30. juulil pidi leidma aset 20. Eesti SS-diviisi kokkutulek,» jutustas ta Interfaxile.

Backmäni arvates kasutas ametnik sissesõidukeeldu põhjendades solvavaid väljendeid, kuritarvitas oma ametipositsiooni ja rikkus tema õigusi.

«Praegu koostan ma oma advokaadi Irja Tähismaaga vastavat hagi,» lisas ta.

Riik kehtestas Bäckmanile juuli lõpus uue tähtajalise Eestisse sissesõidukeelu, sest leiti, et ta võib ohustada riigi julgeolekut või avalikku korda.

Koort selgitas 30. juulil, et igal riigil suveräänne õigus otsustada, keda riiki lubatakse või mitte ja see ei olene sellest, et millisest riigist või viisaruumist inimene saabub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles