Gorbatšov: Putin kavaldas Medvedevi üle

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov
Mihhail Gorbatšov Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu endine president Mihhail Gorbatšov rääkis The Guardianile augustiputši 20. aastapäeva eel antud intervjuus oma vigadest ja väljendas arvamust, et Vladimir Putin on olnud Dmitri Medvedevist kavalam.

Gorbatšov väljendas kahetsust, et ta oli Boriss Jeltsiniga liiga liberaalne ja demokraatlik. «Ma oleksin pidanud ta saatma saadikuks Suurbritanniasse või mõnda teise endisesse Briti kolooniasse.»

Ka tunnistas ta oma veaks, et ei lahkunud Nõukogude Liidu Kommunistlikust Parteist ega moodustanud aastal 1991 uut poliitilist liikumist.

Nüüd on ta kindel, et tegutses oma ametiaja lõpus valesti, kui nõustus 100 miljardi rubla kulutamisega relvade ostuks, aga mitte võitluseks toiduainete defitsiidiga kauplustes. Nende möödalaskmiste vältimine oleks säilitanud elanikkonna poolehoiu, leiab ta.

Praegust olukorda kommenteerides ütles Gorbatšov, et Vladimir Putin püüab säilitada stabiilsust ja praegust status quo'd. Aga meie ütleme: «Ei, kui tahad säilitada status quo'd, siis miks sa räägid moderniseerimisest?»

Riigi moderniseerimiseks on tema arvates hädavajalik eelkõige hariduse ja tervishoiuga seotud probleemide lahendamine.

«Presidendi välja pakutud moderniseerimisplaan poliitika, ökonoomika ja muus vallas on hea, kuid presidendi võimalused on piiratud. Mulle tundub, et Putin mängis ja kavaldas ta üle.»

Lisaks kritiseeris Gorbatšov Putinit kalli nafta müügist saadud vahendite raiskamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles