Zimbabwe endine sõjaväe ülemjuhataja hukkus tules

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Zimbabwe endine sõjaväe ülemjuhataja Solomon Mujuru hukkus eile oma farmis teadmata põhjustel puhkenud tulekahjus.

62-aastaseks elanud Mujuru oli riigi üks prominentsemaid poliitikuid. Ta oli abielus Zimbabwe asepresident Joice Mujuruga. Üha rohkem räägitakse 87-aastase president Robert Mugabe järglasest. Üheks potentsiaalseks kandidaadiks oli politoloogide arvates just Solomon Mujuru.

Analüütikud on seisukohal, et tema surma tagajärjel võivad rahutused riigi sisepoliitikas veelgi kasvada.

Mujuru oli surnud teisipäeval puhkenud tulekahjus oma 3500-aakri suuruses farmis 80-kilomeetri kaugusel pealinnast Hararest. Farm kuulus varasemalt valgele Zimbabwe farmerile. 2001. aastal võõrandati suurem osa valgetele kuulnud farme ja jagati laiali valdavalt mustanahalisele riigi eliidile, aga ka tavakodanikele.

Mujuru oli 1970ndatel toimunud Zimbabwe vabadussõjas Mugabe vägede ülemjuhatajaks. Seejärel kuulus ta Mugabe juhitud Zanu-PF parteisse ning oli selle üks juhtfiguure. Partei sees oli ta peamiseks rivaaliks kaitseminister Emmerson Mnangagwa.

Spekulatsioone tulekahju süttimise ja süütamise teemadel on praegu liikvel mitmeid. Uurimine peab välja selgitama, millisel neist on tõepõhi all, on CNNile kinnitanud riigi juhtivad uurijad.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles