Läti minister ja Flick süüdistavad valitsust Air Balticu põhjaajamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air Balticu lennuk
Air Balticu lennuk Foto: Artur Sadovski

Läti transpordiminister Uldis Augulis võttis kolmapäeval taas jõuliselt sõna lennufirma Air Baltic kaitseks, küsides, kas valitsus eesotsas peaministriga tahab ettevõtet tõesti põhja ajada.

«Kas tõesti peab Air Baltic osa liine sulgema ja tegevust piirama, et valitsus suudaks selle suhtes võtta viimaks konstruktiivse seisukoha? Praegu jääb küll mulje, et firmat tahetakse põhja lasta, kuid põhjusi avalikkusele ei selgitata. Peaminister võiks aru saada, et sellel oleksid väga tõsised tagajärjed, mis kahjustaksid Läti mainet ning tähendaks paljudele inimestele töökoha kaotust,» ütles minister.

Augulis ütles, et kui valitsus tahab jääda Air Blticus enamusaktsionäriks, siis tuleb aktsiakapitali suurendamist käsitada koos aktsionäride lepingu parandamisega, sealhulgas jätta riigile vetoõigus.

Minister on saatnud peaminister Valdis Dombrovskisele kirja, milles ta soovitab võtta seisukoht Air Balticu aktsiakapitali suurendamise suhtes ning korraldada selles küsimuses juba kolmapäeval valitsuse erakorraline koosolek.

Air Balticu president Bertolt Flick tegi samuti kolmapäeval avalduse, milles märkis, et Läti valitsusel on «destruktiivne suhtumine oma osaluse suhtes Air Balticus, kuna aktsionär ei võtnud ettevõtte aktsiakapitali suurendamise osas mingit seisukohta».

«Sellise rumaluse tingimustes ei ole Air Balticu juhatusel muid valikuid, kui kutsuda kokku uus nõukogu koosolek juba reedel, ainsa päevakorrapunktiga, milleks on operatsioonide oluline vähendamine,» teatas Flick.

Flick ei ole vahistamise kartuses juba kuid Lätis viibinud. Lisaks tegevjuhi positsioonile on ta ka vähemsaktsionär või selle esindaja. 51 protsenti ettevõttest omava Läti riigi tegevus on samas piiratud üle-eelmise valitsuse ajal sõlmitud aktsionäride lepinguga.

Läti lennufirma Air Baltic järelevalvenõukogu soovitas teisipäevasel koosolekul suurendada aktsiakapitali 63,7 miljoni lati võrra. Aktsiakapitali pakutav suurendamine hõlmaks 30 miljoni lati väärtuses Latvijas Valsts Radio un Televizijas Centrsi ning Baltijas Aviacijas Sistemase laenu kapitaliseerimist, teatas Läti transpordiministeerium.

Peaminister Valdis Dombrovskis nimetas kolmapäeva hommikul arusaamatuks, miks on vaja Air Balticu aktsiakapitali suurendamisega sedavõrd kiirustada. Peaminister ütles telekanalile LNT, et enne otsuse tegemist on vaja saada infot firma eelmise aasta majandustulemuste kohta ning saavutada riigile paremad tingimused aktsionäride lepingus.

Peaminister lisas, et valitsus on juba kokku leppinud aktsiakapitali suurendamise eeltingimused ega kavatse neist taganeda.

Riiast, Vilniusest ja Tallinnast lähtuvaid liinilende opereeriva Air Balticu auditeerimata kahjum oli eelmisel aastal 34,2 miljonit latti, aasta varem oli firma 11 miljoni latiga kasumis, ütles Läti transpordiministri nõunik Inara Pomere kolmapäeval. Air Balticu eelmise aasta majandustulemusi ei ole seni avaldatud, kuid transpordiministeerium kui üks Air Balticu omanikke on auditeerimata aruande kätte saanud.

Air Balticu selle aasta viie kuu kahjum on umbes 13 miljonit latti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles