Dalai-laama Postimees.ee’le: Eesti näidaku Venemaale eeskuju

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tema Pühadus dalai-laama ütles tänasel pressikonverentsil Postimees.ee küsimusele vastates, et Eesti saab muuta Venemaad paremaks läbi positiivse eeskuju ning heatahtlikkuse.

«Eesti on väike riik ja ilmselt on siin oluline see, et te töötaksite õige juhtimise all ja üheskoos,» rääkis dalai-laama.

Tema sõnul on Eestis juba palju ära tehtud, eriti majanduses. «Te peaksite kindlasti pöörama tähelepanu sisemistele väärtustele, ausale demokraatiale, vähendama vahet rikaste ja vaeste vahel. Siis silmselt ehk ka suur vend järgiks teie eeskuju,» oli tiibetlaste usujuhi soovitus Eestile.

«Te peaks näitama just seda head eeskuju, tegema seda vendluse vaimus ja mitte negatiivselt. Siis on võimalik teil oma mõju näidata. Kui teie õpetus on hea, siis teie eeskuju järgitakse.»

Vastates küsimusele, miks suurriigid – nagu näiteks Venemaa suhetes Eestiga – ei rõhuta taolisi väärtusi nagu dalai-laama kuulutab, ütles usuliider, et see on poliitika üldisem probleem.

«Küsimus ei ole ainult Venemaas, kõik suured võimsad riigid käituvad samal viisil, sest poliitikuid ei ole eriti huvitanud inimlikud väärtused,» rääkis ta.

«Kuid viimastel aastatel me näeme ka muudatusi, et kaastunne on tulnud rohkem poliitikute retoorikasse. Varem peeti kaastunnet just nõrgestavaks omaduseks.»

Rääkides konkreetselt Venemaast, siis leidis ta, et suurel riigil võtab Nõukogude mentaliteedi ületamine lihtsalt rohkem aega kui väikesel.

«Me näeme seda, et nüüd on Nõukogude Liit lagunenud, Venemaal on samuti suurem sõnavabadus, ajakirjandusvabadus. Aga 70 aastat süsteemi, selle mõju kadumine võtab veel palju aega.»

Tema hinnangul sai Eesti sellest lahti kümmekonna aastaga, kuid idanaabril võib kuluda selleks kolm-neli kümnendit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles