Video ja graafikud: mida teame neli aastat hiljem lennu MH17 allatulistamisest? (7)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelne separatist MH17 allakukkumise kohas 2014. aastal.
Venemeelne separatist MH17 allakukkumise kohas 2014. aastal. Foto: MAKSIM ZMEJEV / Reuters / Scanpix

Täna möödus neli aastat lend MH17 allatulistamisest Ida-Ukraina kohal. Sel puhul anname ülevaate juurdluse senisest käigust ja traagilise juhtumi taustast.

Rahvusvaheline juurdlus on jõudnud seisukohale, et Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaysia Airlinesi lennuk Boeing 777 tulistati 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal alla Venemaalt toodud Buk-tüüpi raketiga.

Lend MH17 oli teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse.
Lend MH17 oli teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse. Foto: graafika: Alari Paluots

Täpsemalt pärines rakett Vene armee 53. brigaadilt Kurskis. Uurijate sõnul on järelduse toetamiseks piisavalt juriidiliselt veenvat tõestusmaterjali.

Buk-raketisüsteem toodi Ukrainasse Vene armee 53. brigaadist Kurskist.
Buk-raketisüsteem toodi Ukrainasse Vene armee 53. brigaadist Kurskist. Foto: graafika: Alari Paluots

Kuidas jõudis raketisüsteem Ukrainasse?

Buk-tüüpi raketisüsteem oli osa Vene sõjaväekonvoist, mis alustas 2014. aasta juunis teekonda Kurskist Ukrainasse. Toona pidasid Moskva toetusega separatistid koos eraldusmärkideta Vene sõjaväelastega Ukraina valitsusvägedega lahinguid Ida-Ukrainas. Konvoi liikumisel lõunasse nähti raketi stardisüsteemi Venemaal 23.-25. juuni vahel.

Buk raketisüsteem smugeldati üle Ukraina piiri kasutades selleks valge Volvo kabiiniga punast treilerit. Seda märgati korduvalt mässuliste hõivatud territooriumil ning smugeldamise kohta on olemas telefonikõnede helisalvestised separatistide juhtidelt.

Kuidas rakette kasutati?

17. juulil tulistas raketisüsteem Pervomaiski lähedal asunud talu territooriumilt välja mitu Buk 9M38 tüüpi raketti.

Lend MH17 tulistati alla Snižnest lõunas välja tulistatud raketiga.
Lend MH17 tulistati alla Snižnest lõunas välja tulistatud raketiga. Foto: graafika: Alari Paluots

Rakett tabas Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaysia Airlines lennukit Boeing 777 ja tappis kõik 298 pardalolnud inimest.

Lennuki rusud olid pillutatud laiali suurele maa-alale.
Lennuki rusud olid pillutatud laiali suurele maa-alale. Foto: graafika: Alari Paluots

Hiljem liikus Buki stardisüsteem tagasi Venemaale.

Kuidas juurdlust läbi viidi?

Rahvusvaheline uurimismeeskond on kogunud tõendeid neli aastat. Meeskonda kuuluvad kümned uurijad, prokurörid ja eksperdid. Juurdluse käigus on kogutud märkimisväärsel hulgal materjale, mis keskenduvad Ukraina ja Venemaa Buk-raketisüsteemide spetsiifika võrdlemisele.

Rahvusvaheline uurimismeeskond on jõudnud järeldusele, et reisilennuki alla tulistanud raketisüsteemil on seitse selgelt eristuvat omadust, mis moodustavad süsteemi «sõrmejälje». Eristusmärkide hulka kuuluvad muu hulgas sõiduki numbrimärk, transportmarkeering ja valge laik süsteemil.

Anonüümse allika foto Buk raketisüsteemist Ukrainas Makijivka lähedal.
Anonüümse allika foto Buk raketisüsteemist Ukrainas Makijivka lähedal. Foto: / AP

Kümnetel sõidukijuhtidel õnnestus Venemaa lääneosa maanteedel liikunud raketisüsteemi videosse jäädvustada. Uurijad sidusid andmebaase kasutades videosalvestised kindlate geograafiliste punktidega, mistõttu on Buk-süsteemi liikumisest ka visuaalne tõestusmaterjal.

Uurijad kasutasid ka tunnistajate ütlusi ning Ida-Ukraina separatistlike juhtide pealt kuulatud telefonikõnesid.

Kes vastutab?

Uurimiskomisjon tuvastas esialgu ligi sada isikut, kes võivad olla seotud MH17 allatulistamisega. Mai lõpus teatas Hollandi riikliku politsei ülem Wilbert Paulissen, et kahtlusaluste ring on tõmmatud koomale paarikümnele inimesele.

Pärast reisilennuki allatulistamist teatas separatistide sõjaväeülem Igor Girkin, tuntud kui Strelkov, et tema väeosad tulistasid alla Ukraina sõjaväe transportlennuki. Hiljem postitus kustutati.

Helisalvestis separatistide telefonikõnest viitab, et nähtavasti ei teatud, et tegu oli reisilennukiga.

Vene uuriva ajakirjanduse väljaanne Bellingcat on ühe kahtlusalusena nimetanud Vene sõjaväe vanemametnikku Oleg Ivannikovi, kelle telefonikõnesid kaks päeva enne reisilennuki allatulistamist salvestati.

Nendes telefonivestlustes oli kuulda, kuidas üks kahtlusalune kelgib ligipääsuga Buk raketisüsteemidele.

Ivannikov, kes oli esinenud varjunime all Andrei Ivanovitš, tegutses Gruusias neli aastat ja kasutas koodnime «Orion». Mõjust hoolimata ei jätnud ta endast maha ühtegi fototõendit.

Viimaks tuvastati Ivannikov kasutades kõneanalüüsi (tal on ebatavaliselt kõrge tämber) ning internetikaubamaja ostu jälitamist, millega toimetati kõrgmäestiku treeningmask Moskva GRU peakontorisse.

Uurijad järeldasid, et 2014. aasta 17. juulil MH17 allatulistamiseks kasutatud BUK raketisüsteemide transpordi eest vastutas Vene sõjaväe ohvitser Oleg Vladimirovitš Ivannikov.

Milline on Venemaa vastus?

Kreml on seotust juhtumiga eitanud ja öelnud, et rahvusvaheline uurimiskomisjon ei võta arvesse Vene uurijate perspektiivi.

Venemeelne separatist hoiab MH17 rusudest leitud mänguasja.
Venemeelne separatist hoiab MH17 rusudest leitud mänguasja. Foto: MAXIM ZMEJEV / Reuters / Scanpix

Lisaks ringleb Vene meedias kümneid vandenõuteooriaid: MH17 tulistas alla Ukraina lennuk; lennuk oli juba täis surnukehasid ja kukutati meelega alla; Buk-tüüpi rakett, mis lennuki alla tulistas, ei kuulunud Venemaale jne.

Milline on hukkunute lähedaste reaktsioon?

Mai lõpus kirjutasid 298 hukkunu lähedased Venemaal toimuva jalgpalli MMi eel avaliku kirja Vene rahvale. Kirjas nimetasid hukkunute lähedased Venemaa vastukäivaid lugusid õnnetuse osas murettekitavaks ning möönsid, et Kreml üritab luua alternatiivset reaalsust, milles tõde on suhteline ja informatsiooni ei saa usaldada.

Ukraina kunstniku Andri Jarmolenko tõlgendus MH17 katastroofi ja Vene jalgpalli maailmameistrivõistluste seostest.
Ukraina kunstniku Andri Jarmolenko tõlgendus MH17 katastroofi ja Vene jalgpalli maailmameistrivõistluste seostest. Foto: GAELLE GIRBES/SIPA / GAELLE GIRBES/SIPA

«Me palume taaskord Vene valitsusel teha rahvusvahelise uurimusega MH17 asjus täit koostööd. See ei too meie peresid tagasi, kuid tõde on oluline, tõde on olemas ja me tahame, et need, kes vastutavad MH17 [allatulistamise eest] tuvastatakse ja võetakse vastutusele,» lisati kirjas.

G7 riigid kutsusid MH17 katastroofi neljanda aastapäeva eel Venemaad üles koostööle MH17 allatulistamise uurimisel ning võtma vastutusele sellega seotud isikud.

«Meeskonna järeldused MH17 hävingu põhjuste kohta on veenvad, märkimisväärsed ja sügavat muret tekitavad,» märgitakse avalduses. «Me ei lepi ükskõik mis ajal ja asjaoludel agressiivsete tegudega ja rahvusvahelist korda ohustavate isikute karistamatusega.»

MH17 pardal oli Austraalia, Belgia, Kanada, Saksamaa, Indoneesia, Iirimaa, Iisraeli, Itaalia, Malaisia, Hollandi, Uus-Meremaa, Filipiinide, Rumeenia, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Vietnami, Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide kodanikke.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles