Haavisto: Hiina Tiibeti-lärm ei kuulu tänapäeva diplomaatiasse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiberi usujuht dalai-laama Helsingi Vantaa lennuväljal Jaapani turistidega tehtud ühispildi 18. augustil 2011.
Tiiberi usujuht dalai-laama Helsingi Vantaa lennuväljal Jaapani turistidega tehtud ühispildi 18. augustil 2011. Foto: SCANPIX

Soome Roheliste Partei rahvasaadik ja erakonna presidendikandidaat Pekka Haavisto arvates peaks Hiina muutma oma suhtumist dalai-laama visiitidesse.

Separatismi kartev Hiina teeb ikka avalduse, kui Tiibeti usujuht kohtub erinevate maailma poliitikutega. Haavisto leiab, et suurriigi käitumine ei kuulu tänapäeva diplomaatiasse.

«Minu arvates ei kuulu kaasaegsesse diplomaatiasse ähvardamine, hirmutamine, väljapressimine. Et «kui kohtute temaga, siis juhtub nii». See ei ole enam tänapäev. Minu arvates peaksid hiinlased oma käitumist korrigeerima,» rääkis Haavisto hommikul YLE Radio 1-le antud intervjuus.

Haavisto sõnul ei ole Tiibeti usujuht nii ohtlik ja hirmutav, kui Hiina teda näeb. Soome poliitik peab oluliseks vestlust kõigi osapooltega.

«Tiibeti tulevikust tuleb rääkida ka hiinlastega, kuna see piirkond kuulub nende valitsemisalasse. Nemad vastutavad Tiibeti kultuuri, religiooni ja inimõiguste kaitsmise eest.»

Haavisto oli nende rahvasaadikute seas, kes kohtusid dalai-laamaga täna Soome parlamendihoones Helsingis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles