Venemaa hakkas tootma uusi ballistilisi rakette

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene strateegiliste vägede mandritevahelised raketid Topol-M mais toimunud võidupäeva paraadil Moskvas.
Vene strateegiliste vägede mandritevahelised raketid Topol-M mais toimunud võidupäeva paraadil Moskvas. Foto: AFP / Scanpix

Venemaal katsetati möödunud nädalal edukalt uue põlvkonna mandritevahelist ballistilist raketti Bulava, mis võimude teatel on läinud juba seeriatootmisse, ehkki eelnevad testid olid lõppenud rea läbikukkumistega.

Kaitseküsimuste eest valitsuses vastutav asepeaminister Sergei Ivanov kinnitas, et veel enne selle aasta lõppu korraldatakse veel üks katsetus, ent juba praegu on ettevõtted alustanud massilist tootmist, vahendas Reuters.

Vene peaminister Vladimir Putin on varem öelnud, et Bulava raketid võivad läbi tungida ka sellistest raketitõrjesüsteemidest, mida USA plaanib rajada Euroopasse. Need suudavad kanda tuumalõhkepea rohkem kui 8000 kilomeetri kaugusel asuva sihtmärgini.

Topol-M raketi põhjal loodud tosina meetri pikkune allveelaevalt tulistatav rakett pidi relvastusse võtmiseks testitud saama juba kahe aasta eest, kuid siis tabasid projekti mitu avalikku läbikukkumist katsetustel, mis tekitas mereväes uue relva suhtes tõsiseid kahtlusi.

Reedel korraldatud katsetus olevat aga meedia andmetel olnud senistest kõige edukam», kui uskuda agentuuri RIA Novosti anonüümset allikat kaitseministeeriumis. Valgelt merelt tulistatud rakett tabas sihtmärki Kura polügoonil Kamtšatkal. Septembris teatas merevägi samuti edukast katsetusest, ent tookord väitis osa meediast, et päris täiuslik see siiski ei olnud.

Venemaa üritab viimasel ajal rõhuda just oma strateegiliste raketivägede arengule, vastuseks ameeriklaste raketikilbi-plaanidele, kuid paljude ekspertide hinnangul on Moskva nn uued raketid pärast aastatepikkust seisakut välja arendatud vanade Nõukogude jooniste põhjal.

NATO koodnimetust SS-NX-30 kandev Bulava põhineb samuti vanemal mandritevahelise raketi tüübil, mis otsapidi ulatub Külma sõja perioodi, ehkki läbis hiljem uuenduskuuri. Samal ajal töötatakse välja ka teist «uue põlvkonna» mandritevahelist RS-24 raketti, mis jõudvat relvastusse järgmise aasta lõpuks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles