Liibüa vaenupooled võitlevad pealinna Tripoli pärast

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaddafi režiimi vastased tunnevad rõõmu mässuliste jõudmisest pealinna Tripolisse. Pilt on tehtud täna Benghazis Vabaduse väljakul.
Gaddafi režiimi vastased tunnevad rõõmu mässuliste jõudmisest pealinna Tripolisse. Pilt on tehtud täna Benghazis Vabaduse väljakul. Foto: SCANPIX

Liibüa pealinnast Tripolist kostis eile õhtul ja täna hommikul mitmeid võimsaid plahvatusi, ka oli kuulda tulevahetust.

Tulevahetus sai alguse pärast pimeduse saabumist. Mässulised kinnitasid, et ründasid Tripolit esmakordselt. Kohalike kinnitusel on tulistamist kostnud mitmest erinevast rajoonist, vahendas AFP.

Gaddafi sõjavägi tunnistas, et lahingud on jõudnud Tripolisse.

Kolonel al-Gaddafi valitsuse esindaja Mussa Ibrahim jõudis juba riigitelevisioonile kinnitada, et linn on turvaline. Tema sõnul sisenesid mässulised pealinna väikestes gruppides.

Valitsusvastaste väitel ründasid nad pealinna üheaegselt NATO üksustega. Vastasleeri edastatud informatsiooni on keeruline kinnitada.

Gaddafi režiimi vastu võitlevad liibüalased ütlesid, et valisid rünnaku päevaks laupäeva ehk ramadaani 20nda päeva, mil mälestatakse Badri lahingut. Aastal 624 võitlesid moslemid esmakordselt Meka püha linna nimel.

Liibüa riiklik telejaam edastas ööl vastu tänast helilindi, kus al-Gaddafi kiitis poolehoidjaid mässuliste tagasilöömise eest. Samas süüdistas ta Prantsusmaa presidenti Nicolas Sarkozyd katses varastada Liibüa naftat.

Täna varahommikul näitas televisioon Gaddafi poega Saif al-Islami, kes kinnitas, et nad pole loobunud võitlusest ja et lahingud jätkuvad.

«Me oleme oma maal ja oma riigis. Me peame vastu kuus kuud, aasta, kaks aastat …. Ja me võidame,» kinnitas Saif al-Islam kõnes, mis oli lindistatud eile.

«Me ei alistu, me ei loobu võitlusest. See pole Saif al-Islami või al-Gaddafi otsus, vaid Liibüa inimeste oma.»

Ta tunnistas, et nende perekond on maksnud kõrget hinda nagu kõik liibüalased. «Kui te tahate rahu, siis me oleme valmis,» lisas Saif al-Islam.

Pealinna Tripolit raputas täna hommikul neli tugevat plahvatust. Pealtvaatajad on öelnud, et mitmetes kvartalites on leidnud aset kokkupõrked Gaddafi poolehoidjate ja mässuliste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles