G7 välisministrid kutsusid Venemaad koostööle Malaisia lennuki uurimise osas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa tulistatud Buki raketisüsteemist, mida esitleti juurdluskomitee pressikonverentsil 24. mail 2018.
Osa tulistatud Buki raketisüsteemist, mida esitleti juurdluskomitee pressikonverentsil 24. mail 2018. Foto: Robin van Lonkhuijsen / AFP / Scanpix

Juhtivate tööstusriikide rühmituse G7 välisministrid kutsusid Venemaad üles koostööle juurdluses, mis puudutab Malaysia Airlines reisilennuki lend MH17 allatulistamist Donbassi kohal nelja aasta eest.

«Meie, G7 riikide - Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapani, Briti ja USA välisministrid - ja EL välispoliitikajuht oleme üht meelt oma hukkamõistus Malaysia Airlines reisilennuki lend MH17 katastroofi ülimalt tõenäolisele põhjusele ... toetame täielikult ühise uurimismeeskonna (JIT) tööd, Hollandi, Austraalia, Belgia, Malaisia ja Ukraina juhtimisel toimuvat sõltumatut kriminaaluurimist,» öeldakse ministrite eilse kuupäevaga avalduses.

«Meeskonna järeldused MH17 hävingu põhjuste kohta on veenvad, märkimisväärsed ja sügavat muret tekitavad,» lisatakse selles.

Ministrid avaldasid ühiselt toetust Austraaliale ja Hollandile, sest need kutsuvad Venemaad üles tunnistama oma osa selles juhtumis ja tegema täiel määral koostööd tõe tuvastamise protsessiga ja MH17 õnnetuse ohvritele ja nende lähedastele õigluse saavutamisele.

«Me ei lepi ükskõik mis ajal ja asjaoludel agressiivsete tegudega ja rahvusvahelist korda ohustavate isikute karistamatusega,» seisis dokumendis.

Dokumendis rõhutatakse, et see, kes on süüdi vastuvõetamatutes tegudes nagu Venemaal toodetud raketiga Buk tsiviillennuki tulistamine tuleb võtta vastutusele.

«Kutsume Venemaad üles võtma viivitamatult ühendust Austraalia ja Hollandiga, et selgitada asja ja vastata küsimustele, mis puudutavad ükskõik milliseid rahvusvahelise õiguse rikkumisi,» võtsid G7 välisministrid oma jutu kokku.

Malaisia riikliku lennufirma Malaysia Airlines lend MH17 teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse tulistati 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal alla. Hukkusid kõik 298 pardalolnut, kellest 196 olid Hollandi kodanikud. Kokku oli lennukis 17 riigi kodanikke.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles