Juštšenko heidab Venemaale ette kahepalgelisust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Juštšenko
Ukraina president Viktor Juštšenko Foto: POOL/REUTERS

Ukraina president Viktor Juštšenko avaldas muret Venemaa püüu pärast kontrollida Ukraina koostööd NATOga.


Alliansi välisministrite kohtumise eel ajalehes The International Herald Tribune avaldatud kirjutises osutab Juštšenko Venemaa silmakirjalikule seisukohale Ukraina NATOsse pürgimise osas, vahendas Interfax.

«Me pole häiritud isegi mitte nii väga Venemaa soovist kontrollida alliansi koostööd Ukrainaga, kuivõrd meie idanaabri topeltstandarditest lähenemistes julgeolekupoliitikale,» kirjutas Juštšenko.

«Retoorika muutub eriti jäigaks, kui juttu tuleb suveräänse Ukraina õigusest oma poliitikat sõltumatut valida. Me püüame veenda meie Vene partnereid kategoorilisusest loobuma, rohkem reaalsusega arvestama,» seisab kirjutises.

«Ei tasu püüda loomulikke protsesse takistada,» toonitas president.

Samuti kinnitas ta, et Ukraina on huvitatud liikmesuse tegevuskava (MAP) saamisest.

«Me oleme MAPist huvitatud ja ootame alliansilt positiivset signaali. Me usume, et oleme valmis tihedamaks koostööks,» kirjutas Juštšenko.

Ukraina pürgib tema sõnul NATO-sse sellepärast, et see on tema "suveräänne õigus, strateegiline kurss ja tsiviliseeritud progress".

Presidendi hinnangul ei kujuta tegelikult ükski riik endast Ukrainale ohtu, seega pole NATO liikmeks saamine mitte niivõrd riigikaitse küsimus, kuivõrd soov lõimuda kollektiivse julgeoleku struktuuri ja ühisesse ruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles