Gaddafi poegade vabanemine tekitab hämmeldust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seif al-Islam Gaddafi täna öösel Tripoli kesklinnas võidumärki näitamas.
Seif al-Islam Gaddafi täna öösel Tripoli kesklinnas võidumärki näitamas. Foto: SCANPIX

Muammar Gaddafi kahe poja arvatavad pääsemised vahi alt tekitavad imestust nii Liibüa mässuliste ridades kui ka välisriikides.

Eile teatasid mässulised, et Seif al-Islam ja Mohammed Gaddafi on nende vahi all, kuid praegu viibivad nad vabaduses. Kunagi isa troonipärijaks peetud Seif al-Islam lükkas teate oma arreteerimisest ümber ise täna öösel Tripoli kesklinnas välisajakirjanikega rääkides. Siiani on teadmata, kas ta üldse vahi alla võeti, vahendas YLE.

Ehkki Seifi kinnipidamist kinnitas eile ka Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC), mis on ta koos isaga inimsusvastaste kuritegude tõttu tagaotsitavaks kuulutanud, lükkas ICC info täna ümber. Haagi kohus väidab nüüd, et ei saanud mässulistelt ühtki kindlalt teadaannet, et Seif vahistati.

Seega võis teadaanne olla üksnes mässuliste propaganda. Sellele viitab ka asjaolu, et «vangidest» ei avaldatud ühtki fotot. Samuti on võimalik, et nooremal Gaddafil kas õnnestus põgeneda või maksis ta oma valvuritele altkäemaksu.

Segane on ka teise vahi alla võetud poja, Mohammed Gaddafi juhtum. Ka tema peeti eile väidetavalt kinni, kuid pages täna öösel. Ühe mässuliste juhtfiguuri sõnul sai Mohammed hoopis põgenemiskatsel surma, vahendas telekanal al-Jazeera.

Selgusetu on ka kolmanda Gaddafi poja, kunagi Itaalias profijalgpallurina kätt proovinud Saadi saatus. Ka tema võeti väidetavalt eile kinni, kuid infot pole keegi kinnitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles