Keemia-Ali mõisteti teist korda surma

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraagi kohus mõistis täna teistkordselt surma Keemia-Alina tuntud kurikuulsa endise kaitse- ja siseministri Ali Hassan Abd al-Majid al-Tirkiti tema rolli pärast šiiitide ülestõusu brutaalses mahasurumises Saddam Husseini režiimi ajal.

Saddami nõbule oli see juba teine surmamõistev otsus. Talle määrati rangeim karistus ka mullu suvel lõppenud protsessil, mis puudutas kurdide vastu 1988. aastal toimunud verist kampaaniat, vahendas AFP.

1991. aastal puhkenud šiiitide ülestõusu mahasurumisel korraldatud veresauna tõttu määrati täna surmanuhtlus ka Abdulghani Abdul Ghafor al-Ani’le, kes oli tollal mõjuvõimsa Baathi partei juht Lõuna-Iraagis.

Neli endist ametnikku said eluaegse vanglakaristuse, samas kui 15 aastat peavad trellide taga veetma veel kuus süüdimõistetut, kolm kohtualust aga vabastati.

Kergemad karistused said täna ka endine kaitseminister sultan Hashim al-Tai ja endine relvajõudude operatiivstaabi asejuht Hussein Rashid al-Tikriti, kes mõisteti koos Majidiga surma eelmisel suvel. Neile kahele määrati täna vastavalt 15 aasta pikkune ja eluaegne vangistus.

1991. aastal kümnete tuhandete šiiitide elu nõudnud ülestõus puhkes pärast Saddam Husseini vägede kaotust liitlastele Lahesõjas, ent see suruti brutaalselt maha.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles