Rootslasi ärritavad Soomest saabuvad marjakorjajad

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad
Mustikad Foto: SCANPIX

Rootsis on välismaiste marjakorjajate arv eelmise aastaga võrreldes poole väiksem, külla aga on näha Soome firmade heaks marju noppivaid välismaalasi.

«See on esimene aasta, kui olen näinud välismaised marjakorjajaid Soome numbritega autodes ja neid on päris palju. Ükskord tuli Ladast välja seitse inimest,» rääkis Karesuvanto tollis töötav Svante Puounu ajalehele Norrländska Socialdemokraten.

Rootsis vähenes väljastatavate töölubade arv pärast seda, kui ettevõtetelt hakati eelnevalt küsima dokumente, mis kinnitaksid firma suutlikkust maksta lepingutele vastavat palka, vahendas Ilta-Sanomat Online. Soome seadused nii karmid pole.

Soomes on välismaistel marjakorjajatel turistiviisa ja nad võivad sellega minna seaduslikult üle piiri Rootsi. «Meie valdkonna jaoks on see hukatuslik,» nurises marjaärimees Leif Ögren.

Soomes marjadega äritsev Risto Isohätälä rääkis, et Taist pärit marjakorjajatele on öeldud, et nad korjaksid marju üksnes Soome poolel, kuid nende liikumistel on raske silma peal hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles