Bush kahetseb kõige enam Iraagi sõja skandaali

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush.
USA president George W. Bush. Foto: AP / Scanpix

USA president George W. Bush tunnistas esmaspäeval eetrisse lastud intervjuus, et ta tuli võimule ilma ettevalmistuseta sõjaks ning tema suurimaks kahetsuseks on luure ebaõnnestumine Iraagis.

 

ABC telekanali programmis «World News Tonight» erinevatel teemadel vestelnud Bush nentis veel, et tal on kahju üleilmse majanduskriisi vallandumise pärast, ent ennustas sellegipoolest oma lahkumist ametist «pead püsti hoides», vahendas AFP.

Bushi toetusreitingud langesid rekordiliselt madalale pärast nõrka tegutsemist orkaani Katrina tagajärgede likvideerimisel, samuti sõdade venimise pärast Iraagis ja Afganistanis ning finantskriisi puhkemise pärast kodumaal. Bush tunnistas seda, et novembris toimunud uutel valimistel võitis Obama osalt sellepärast, et inimesed hääletasid tema ebapopulaarsuse pärast vabariiklaste vastu.

Ehkki peagi ametist lahkuv president tunnistas, et ta oleks tagantjärele ilmselt soovinud teistsuguseid luureandmeid Iraagi kohta, ei soostunud ta siiski vastama, kas viie aasta tagune invasioon seal oleks ära jäänud, kui ta teadnuks Saddami väidetavate massihävitusrelvade kohta tõde.

Bush nimetas seda «huvitavaks küsimuseks», ent leidis, et niimoodi on raske spekuleerida, kuna tehtut ei saa enam tegemata jätta. «Paljud inimesed panid oma maine kaalule ja ütlesid, et massihävitusrelvade pärast tuleb Saddam Hussein kõrvaldada. Need ei olnud ainult minu administratsiooni inimesed,» lisas ta.

Kaheksa aasta eest riigipeaks valimisel ei olnud president ise enda sõnul sõjaks valmis ega oodanud seda. Praegu kõigi tähelepanu hõivanud üleilmse finantskriisi kohta ütles aga Bush, et tal on sellise arengu pärast kahju, kuid samas tõrjus ta ka väiteid oma administratsiooni süüst selle puhkemises.

«Ma olen küll sellel ajaperioodil president, kuid ma arvan, et kui hakatakse kirjutama selle perioodi ajalugu, siis saavad inimesed aru, et paljud otsused, mida Wall Streeti osas tehti, võeti vastu juba üle kümne aasta tagasi,» märkis president.

Bush kirjeldas suuremat osa oma ametiajast siiski kui rõõmsat, ehkki ta pidi presidendina kandma ka enda sõnul paljude inimeste muret hinges. «Ma ei tunne rõõmu siis, kui keegi kaotab elu, ega ka siis mitte, kui keegi kaotab töö,» ütles ta. «Kuid mõte sellest, et sa saad teenida rahvast, keda sa armastad, pakub rõõmu.»

Küsimusele ameeriklaste arvamusest tema kohta ametist lahkumise ajal vastas Bush, et ta loodab jääda meelde mehena, kes tuli ja ei müünud oma hinge poliitika pärast maha, pidi tegema mõningaid raskeid otsuseid ja tegi seda põhimõttekindlalt. «Ma lahkun presidendi ametist pead püsti hoides,» kinnitas Bush.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles