EL saadab uurijad Gruusiasse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväemasinad Tshinvali lähedal Lõuna-Osseetias.
Vene sõjaväemasinad Tshinvali lähedal Lõuna-Osseetias. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Euroopa Liit käivitas täna ametlikult uue uurimismissiooni, et selgitada välja augustikuise Vene-Gruusia konflikti põhjused.

ELi rahandusministrite heakskiidu saanud missiooni asub juhtima endine ÜRO eriesindaja Gruusias, šveitslanna Heidi Tagliavini, vahendas AFP.

Tagliavini valib endale kuni kümneliikmelise meeskonna, kuhu hakkavad kuuluma «tunnustatud eksperdid» ajaloo, sõjanduse, juura ja inimõiguste vallast.

Missiooni ametlikuks eesmärgiks on dokumendi kohaselt uurida Gruusia konflikti algeid ja arengut. Sellele antud geograafilised ja ajalised piirid jäeti ametnike sõnul piisavalt laiaks, et kindlaks teha sõja tõenäolised põhjused.

Esialgu antakse ekspertidele töö läbiviimiseks aega järgmise aasta juulikuu lõpuni ehk kokku pea kaheksa kuud, kuid järelduste esitamise tähtaega võidakse vajadusel ka pikendada.

Tagliavini esitab oma raporti nii Gruusiale kui ka Venemaale, samuti ELi riikidele ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonile (OSCE).

ELi praeguse eesistuja Prantsusmaa andmetel on ka Venemaa olnud uurimise poolt, mistõttu loodetakse, et Moskvast toetatakse ka tegelikult ekspertide tööd.

Gruusias praegu viibivaid ELi vaatlejaid ei lubata aga näiteks Lõuna-Osseetia aladele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles