Kosovo albaanlased protestivad ELi missiooni vastu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo albaanlased ei taha ELi missiooni praegusel kujul, sest see jätab serblaste enklaavid ÜRO vihmavarju alla.
Kosovo albaanlased ei taha ELi missiooni praegusel kujul, sest see jätab serblaste enklaavid ÜRO vihmavarju alla. Foto: Reuters / Scanpix

Kosovos protestisid täna tuhanded albaanlased Euroopa Liidu lähipäevil alustava missiooni EULEX vastu, mis nende hinnangul võimaldab serblastel asuda varjatult noort riiki tükeldama.

 

ÜRO Julgeolekunõukogu kompromissi tulemusena ka venelastelt ja serblastelt heakskiidu saanud missioon ei ole meelt mööda albaanlastele, sest sellega jäetakse Kosovo põhjapoolsed alad ja serblaste enklaavid ka edaspidi praeguse UNMIKi järelevalve alla, samas kui mujal võtab EULEX kontrolli üle, vahendas AFP.

Prishtinas protestiaktsiooni korraldanud enesemääramisliikumise liider Albin Kurti teatas, et sellega maskeerib ELi missioon «Kosovo jagamist» ning viimane pole riigis oodatud. Kurti hinnangul tuleks ka ÜRO missiooni juht Lamberto Zannier kuulutada persona non grataks.

ELi politseimissiooni paar tuhat liiget peaks Kosovos täisjõul tööd alustama juba lähipäevil. See võtab rahvusvahelise kokkuleppe kohaselt üle järelevalve noore riigi asutuste üle, hakkab kontrollima politseid, õigussüsteemi ja tolli, ent jääb neutraalseks sõltumatuse küsimuses.

Serblaste enklaavides jääb plaani kohaselt ajutiselt edasi kehtima UNMIKi kord, ehkki albaanlased on selle vastu juba pikemat aega valjuhäälselt protestinud. Tänasel aktsioonil osales umbes 4000 inimest, kuid paari nädala eest tuli pealinnas samasugusele meeleavaldusele kokku tuhande võõra rohkem protestijaid.

Kosovo kuulutas aasta alguses ennast ühepoolselt iseseisvaks ning seda on tunnustanud praeguseks üle poolesaja riigi, ent mitte Serbia ja Venemaa, kes nõuavad otsuse tühistamist ja läbirääkimiste juurde naasmist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles