ÜRO hinnangul on maailmas üle 12 miljoni kodakondsuseta inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ÜRO hinnangul on maailmas üle 12 miljoni inimese, kel puudub kodakondsus ja sellega rikutakse ÜRO põgenike agentuuri esindaja sõnul igapäevaselt nende peamisi inimõigusi.

Olukorra teeb keeruliseks asjaolu, et üha kasvav on kodakondsuseta inimeste arv, sest suur hulk lapsi sünnib peredesse, kus mõlemal vanemal puudub kodakondsus. See tähendab, et paljude riikide seaduste järgi jäävad ka need lapsed kodakondsuseta, vahendab BBC.

Probleem on kõige suurem Kagu-Aasias, Kesk-Aasias, Ida-Euroopas, Lähis-Idas ja Aafrikas.

Antud inimesed on raskes olukorras, kuna legaalsed protseduurid kodakondsuse saamiseks on aeganõudvad, keerulised ja inimestes hirmu tekitavad, sealjuures kardetakse riigist väljasaatmist ja muid karistusmeetodeid.

Kodakondsuseta inimeste olukord on keeruline seda enam, et sellega on seotud kinnisvara omamine, pangakonto avamine, seaduslik abiellumine, lapse sünni registreerimine, arstiabi ja kooliharidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles