Tõmošenko on valmis koostööks venemeelsetega

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Juštšenko ja valitsusjuht Julia Tõmošenko.
Ukraina president Viktor Juštšenko ja valitsusjuht Julia Tõmošenko. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina peaminister Julia Tõmošenko blokk (BJuT) on valmis koostööks venemeelse Regioonide Parteiga.

Ülemraada BJuTi fraktsiooni saadik Valeri Pisarenko kinnitas täna ajakirjanikele, et tema erakond on valmis looma koalitsiooni Regioonide Partei fraktsiooniga, et moodustada 450-liikmelises parlamendis vähemalt 300st saadikust koosnev koalitsioon, vahendas UNIAN.

«Pole saladus, et BJuT tegi Regioonide Parteile nagu ka teistele fraktsioonidele ettepaneku moodustada ühine koalitsioon. See pole mingi kuritegu, kui me püüame kriisiajal poliitilisi jõude ühendada,» lisas Pisarenko.

Ukraina poliitiline kriis sai uue hoo septembri alguses, kui presidendimeelne Meie Ukraina/Rahva Omakaitse otsustas ametlikult BJuTga moodustatud valitsusliidust lahkuda.

President Viktor Juštšenkot häiris asjaolu, et peaministri partei tegi parlamendis riigipea võimuvolituste piiramiseks laialdast koostööd Regioonide Partei, kommunistide ja Volodimir Litvini bloki saadikutega ning ta süüdistas oranži revolutsiooni aegset kaaslast olukorra destabiliseerimises ja riigi reetmises.

Täpsemalt võtsid erakonnad presidendilt õiguse panna peaministri kandidaadile veto, lihtsustades seejuures presidendi tagandamise protsessi ja suurendades täidesaatva võimu volitusi.

Kuna kõnelused uue valitsuse moodustamiseks kuu aja jooksul vilja ei kandnud, siis teavitas Juštšenko avalikkust otsusest parlament laiali saata ja korraldada järgmisel aastal riigis erakorralised valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles