Rootsi eksvälisministri Lindhi mõrvar rääkis esmakordselt veretööst

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi endine välisminister Anna Lindh aastal 2003 tehtud fotol.
Rootsi endine välisminister Anna Lindh aastal 2003 tehtud fotol. Foto: SCANPIX

Rootsi välisministri Anna Lindhi mõrvas 2003. aastal süüdi mõistetud Mijailo Mijailovic andis intervjuu ajalehele Expressen, kus räägib esimest korda kaheksa aastat tagasi aset leidnud veretööst.

Mijailovic (32) ei kavandanud oma sõnul mõrva ette, vaid sooritas selle hetke ajendil pärast välisministri silmamist Stockholmis NK kaubamajas. Mees oli ministrit jälitanud mitmel korrusel, enne kui teda pussitas.

10. septembril 2003. aastal aset leidnud kuritegu raputas avalikkust ja muutis Rootsi poliitilisi veendumusi.

Flunitrasepaami mõju all olnud Mijailovic läks lihtsalt Lindhi juurde, võttis noa välja ja pussitas. Mehe enda jutu järgi toimus kõik väga kiiresti. Ta mäletab, et atmosfäär oli kaootiline, rahvast oli palju ja kisa oli suur.

Vaatamata sellele, et kõik toimus päise päeva ajal, õnnestus mehel põgeneda. Draamateatri juurest võttis ka koguni takso.

Interjuus lükkas ta tagasi väited, nagu oleks tema tegu olnud motiveeritud Lindhi sõnavõtust, mis puudutas Serbia pommitamist NATO lennukitega. See oli lihtsalt juhus, et ta välisministrit kaubamaja nägi.

Nädal enne oli ta vaaginud hoopis liberaalide ridadesse kuuluva Lars Leijonborgi ründamist.

Oma sõnul vihkas ta siis nii Serbia kui Rootsi poliitikuid ja süüdistas oma äpardustes poliitikuid. Minevikule vaadates saab ta aru, et kui elus lähevad asjad halvasti, siis pole see poliitikute süü.

Expressenile antud intervjuus ta tunnistas, et rääkis kohtus igasuguste häälte kuulmisest selleks, et näidata oma hullust ja pääüseda karistuse kandmisest tavalises vanglas.

Mees mõistab, et ta tõenäoliselt ei pääse kunagi vabadusse ja on selleks valmis. «Kui aeg on käes, siis lähen põrgusse,» võttis ta juhtunu kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles