Euroopa Liit ei taha Kongosse rahusõdureid saata

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinikiivrid
Sinikiivrid Foto: AP / Scanpix

Kongo DV aladel tegutsev maailma suurima ÜRO rahuvalvemissiooni (MONUC) juhid loodavad endiselt, et neile tulevad appi ka kolleegid Euroopast, ehkki seni on euroliidus suhtumine sellesse olnud leige ja väljavaated abile ähmased.

MONUCi pressiesindaja teatas, et nad vajavad tõesti katet selleks ajaks, kuni saabuvad täiendavad ÜRO jõud, mistõttu loodetakse ikka ka Euroopa Liidu vägedele, vahendas AFP.

Lootus põhineb sellel, et alles hiljuti käis Kongo DV idaosas nii Prantsuse kui ka Briti välisminister olukorraga kohapeal tutvumas. ELi ühise välis- ja julgeolekupoliitika juht Javier Solana tunnistas aga täna, et seda küsimust praegu blokis ei arutata.

Kongo DV missiooni partnerite seas läbi suruda üritavad Belgia ja Prantsusmaa on samuti möönnud, et lähiajal mingeid vägesid EL ei saada, sest liikmesmaades pole sellele suuremat toetust.

ÜRO Julgeolekunõukogu andis eelmisel kuul loa täiendada MONUCi koosseisu veel 3000 rahuvalvajaga, kes läheksid Põhja-Kivu provintsi korda tagama.

Kongo DV pinnal on aga juba praegu kokku 17 000 sinikiivrit, mida on rohkem, kui kusagil mujal maailmas. Euroopast on sinna saadetud vaid vähesel arvul vaatlejaid ja politseinikke.

Sügisel riigi idaosas taas ägenenud konflikti ühel poolel on tutsi mässulised renegaatkindrali Laurent Nkunda juhtimisel, kes võitlevad nii keskvalitsuse kui ka rivaalitsevate hutu rühmituste vastu.

See sõda on sundinud ainuüksi viimastel kuudel kodudest lahkuma veel umbes veerand miljonit inimest, kokku on piirkonnas pagulasi aastate jooksul tekkinud aga mitu korda suurem mass.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles