Iraagis teist nädalat jätkuvates meeleavaldustes on hukkunud 6 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi inimesed Bagdadis koos oma riigi lipuga. Pilt on illustratiivne.
Iraagi inimesed Bagdadis koos oma riigi lipuga. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Iraagis jätkusid esmaspäeval teist nädalat protestid, mis on nõudnud juba kuue inimese elu, meeleavalduste keskmes on sotsiaalprobleemid.

Mitu kuud pärast seda, kui võimud kuulutasid võitu äärmusrühmituse Islamiriik üle, on tähelepanu nihkunud sõjatandrilt võitlusele töökohtade ja teenuste eest.

Tuhanded inimesed avaldasid esmaspäeval meelt idaprovintsis Diyalas ja riigi lõunaosas asuvas Nasiriyah' linnas.

Iraaklased andsid oma rahulolematusest võimudega juba teada mais madala osaluse kaudu valimistel ning nüüd on inimesed tulnud tänavaile, et nõuda oma osa kasumist, mis nende hinnangul laekub riigi tohututest naftavarudest.

«Need naftaväljad kuuluvad meile, ometi ei saa meie midagi,» lausus 34-aastane meeleavaldaja sadamalinnas Basras.

Naftasektor moodustab 89 protsenti riigi eelarvest ja annab 99 protsenti Iraagi ekspordituludest, kuid vaid ühe protsendi töökohtadest, sest valdavalt töötavad seal välismaalased.

Ametlikel andmetel on tööta 10,8 protsenti iraaklastest, noorte seas on töötuid kaks korda rohkem. Samas moodustavad alla 24-aastased noored riigi elanikkonnast 60 protsenti.

Sestsaadik, kui Basras 8. juulil igapäevased protestid algasid, on neist hukkunud kuus inimest.

Peaminister Haider al-Abadi külastas linna reedel, et pingeid maandada ja teatas päev hiljem kolme miljardi dollari suurusest investeeringust Basra provintsi.

Ühtlasi lubas ta täiendavaid vahendeid elamute ja koolide ehitamiseks ja teenuste arendamiseks selles naftarikkas, kuid hooletusse jäetud piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles