Riskifondide ränk august

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riskifondide ränk august.
Riskifondide ränk august. Foto: SCANPIX

Riskifondidel on jäämas seljataha üks jõhkramaid kuid alates Lehman Brothersi hukust, mitmed neist on pidanud neelama alla miljardite dollarite suurusi kaotusi.

Üleilmselt kukkuvad aktsiaturud tabasid riskifondide haldureid nii-öelda nõrkusehetkel, andes hoobi portfellide väärtusele ja sundides müüma varasid.

Konsultatsioonifirma Hedge Fund Researchi esialgsetel andmetel kaotasid riskifondid augustis keskmiselt 4,1 protsendi oma väärtusest. Tegemist on «tagantpoolt neljanda» kuuga selliste fondide ajaloos.

Üks suurimaid kaotajaid oli 36 miljardi dollari firma Paulson & Co, mis sattus rambivalgusse oma vaatemänguliste panustega USA riskantsete kodulaenude turu vastu 2007. aastal.

Üks investor avaldas Financial Timesile saladuse, et 1.-19. augustini kogunes Paulsoni lipulaeva Advantage Plus fondi kukkumiseks 14 protsenti. Alates aasta algusest on Advantage Plus kukkunud ligi 39 protsendi ehk umbes 4 miljardi dollari jagu.

Kannatanud on ka teised nn «sündmustele ehitatud» fondid – mis kauplevad ülevõtmiste, börsiletulekute või pankrottide kontekstis.

Owl Creek Asset Management, mida juhib Jeffrey Altman, kaotas oma parimalt 5 miljardi dollariliselt offshore fondilt augusti keskpaigaks 9,3 protsenti. York Capitali 2 miljardi dollari fond York Investment kõhnus 5 protsendi võrra.

Insaiderite sõnutsi tabas paljusid fonde ootamatult turgude äkiline huvi makromajanduslike sündmuste vastu, eriti USAs.

See üllatas täielikult haldureid, kes olid keskendunud firmade aluste ja tulemuste üksikasjalikule lahkamisele.

Haprasti läks augustis ka paljudel traditsioonilistel fondidel, mis üritavad kaitsta oma «pikki» positsioone «lühikestega». Seda seetõttu, et nad olid ehitanud turgude kukkumise puhuks vaid väga õblukesed kaitsetarad.

JPMorgani fond Highbridge Capital kaotas seetõttu augusti keskpaigaks 9,2 protsenti. Bill Ackmani Pershing Square kaotas oma parimalt 5,5 miljardi dollari fondilt 6,7 protsenti.

Kahju on kandnud ka kuulsad Euroopa fondid. Üks kontinendi vanimaid riskifonde Egerton Capital kaotas oma põhifondilt kahe nädalaga ligi 5 protsenti. Sloane Robinsoni globaalfond kukkus 7 protsenti, sama ettevõtte tärkavate turgude fond aga ligi 11 protsenti.

Maaklerite sõnutsi on selliseid fonde, mis kaotusi pole kogenud, väga vähe.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles