Liibüa mässajad kolivad valitsuse Tripolisse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa mässajate valitsuse rahandusminister Ali Tarhouni pressikonverentsil
Liibüa mässajate valitsuse rahandusminister Ali Tarhouni pressikonverentsil Foto: SCANPIX

Liibüa mässajad plaanivad kolida oma valitsuse pealinna Tripolisse.

Siiani on mässuliste juhtorgan tegutsenud Liibüa teises suuremas linnas Benghasis, kirjutab Helsingin Sanomat.

Mässuliste rahvusliku ülemineku nõukogu rahandusminister Ali Tarhouni teatas valitsuse üleviimisest möödunud ööl toimunud pressikonverentsil.

Tarhouni kinnitas, et mässajate valitsuse juht Mustafa Abdel Jalil kolib Tripolisse niipea kui julgeolek seda võimaldab.

Tripolis on lahingud kestnud juba ligi nädala.

Uudisteagentuuri Al-Jazeera andmetel kutsus Tarhouni diktaator Muammar Gaddafi pooldajaid relvi maha panema. Samuti kinnitas ta, et kättemaksu ei järgne.

Alla andnute üle langetab otsuse kohus.

«Langetage relvad ja minge koju. Kättemaksu ei tule. Meie ja teie vahel on seadus ning ma luban, et kõiki liibüalasi koheldakse võrdselt,» lausus Tarhouni.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty Internationali kinnitusel on Liibüa kodusõja mõlemad pooled eksinud inimõiguste vastu. Organisatsiooni andmetel vägistasid Gaddafi sõdurid lapsvange ning mässajad võtsid vangi Aafrika teistest osadest pärit võõrtöölisi.

ÜRO kutsus Liibüa sõja osapooli vältima kättemaksu.

«Kutsume üles kõiki, kes praegustes tingimustes juhivad Liibüat, tagama selle, et verevalamist ei pikendata kättemaksuaktsioonidega,» lausus ÜRO esindaja Rupert Colville.

USA välisminister Hillary Clinton on Liibüas oleva relvastuse pärast mures. Ta kustus mässajate juhte tagama, et Gaddafi vägedelt konfiskeeritud relvad ei jõuaks valedesse kätesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles