Liibüa üleminekunõukogu ei taha ÜRO rahuvalvajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa võitleja.
Liibüa võitleja. Foto: SCANPIX

Liibüa rahvuslik üleminekunõukogu (NTC) lükkas tagasi ÜRO idee saata Liibüasse sõjaväe vaatlejad.

Üleminekunõukogu esimees sõnas varem, et riik ei vaja julgeoleku tagamiseks välismaist abi, vahendab BBC.

ÜRO saadikud Liibüas arutasid siiski rahuvalvajate saatmise võimalust, kuid Liibüa võimud on sellele teravalt vastu.

Liibüa aseesindaja ÜRO juures Ibrahim Dabbashi sõnas BBC-le, et olukord Liibüas on ainulaadne ning seetõttu ei vajata ka rahuvalvajaid. «Nad (ÜRO) esitasid võimaluse rahuvalvajate saatmiseks kohapeale, kuid tegelikult on Liibüa kriis eriline juhtum. See pole kodusõda, see pole kahe osapoole vaheline konflikt. Need on inimesed, kes kaitsevad end diktatuuri eest,» selgitas ta.

ÜRO saadik Liibüas Ian Martin teatas samas ÜRO julgeolekunõukogule, et ÜRO abi oodatakse siiski mitmes muus vallas, näiteks politsei asutamisel. Samuti tuleb uuesti üles ehitada kõik poliitilised institutsioonid.

«Me ei oota enam, et palutaks sõjaväe vaatlejaid. Liibüalased soovivad väga selgelt vältida igasugust ÜRO või teiste sõjavägede kaasamist,» tõdes Martin.

Liibüa mässulised on nüüdseks ümber piiranud Sirte asula ning andsid sealsetele võimudele laupäevani aega alla anda. Muammar Gaddafi esindaja Mussa Ibrahim lükkas ultimaatumi tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles