Ühendkuningriigi kaitseminister Fox: Liibüa missioon näitab, et Iraagi sõjast on liitlasväed õppinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna toimunud pressikonverentsil Stenbocki majas rääkisid Eesti kaitseminister Mart Laar ja Ühendkuningriigi kaitseminister Liam Fox NATO tegevusest ja arengutest ning Liibüas missioonist.

Liibüa missioonist rääkides oli Fox seisukohal, et NATO on Iraagi sõjast palju õppinud ning ei korranud vanu vigu. Vastupidi, rünnakud Gaddafi vägede nõrgestamiseks olid kiired ja tõhusad. Sealjuures rõhutas Fox, et NATO kasutas antud missioonil kõige paremaid relvasid, mis küll oluliselt tõstsid missiooni kogukulusid, kuid aitasid vähendada tsiviilisikutele tekitatavaid kahjusid.

Ühendkuningriik on oma Liibüa missiooni kulud hinnanud 260 miljoni naela suuruseks.

Olulise aspektina rõhutas Fox, et liitlasväed ja lääneriigid ei pea esmaseks demokraatia idee levitamist ja juurutamist Liibüas. Missiooni eesmärk oli Liibüa rahvale appi minna ja edasised arengud peavad seisma nende heaolu eest. Liibüa uue riigikorra valib sealne rahvas, mitte ei dikteeri ette lääneriigid, rõhutas Fox.

Samasuguse stsenaariumi kordumist Süürias ei pidanud Fox võimalikuks. Ennekõike seetõttu, et Liibüa ründamiseks oli olemas ÜRO Julgeolekunõukogu mandaat, kuid Süüria puhul on Venemaa selle vetostanud. Tema sõnul lähenetakse rahvusvahelisel tasandil Süüria küsimusele teisiti, kuid kindlasti toetatakse sealse rahva püüdu poliitilist olukorda riigis muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles