Putin loodab suhete paranemisele ameeriklastega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendikandidaadid Hillary Rodham Clinton, Barack Obama ja John McCain kohtumas kampaaniaväitlusel tänavu jaanuaris.
USA presidendikandidaadid Hillary Rodham Clinton, Barack Obama ja John McCain kohtumas kampaaniaväitlusel tänavu jaanuaris. Foto: Reuters / Scanpix

Vene Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin lubas, et Moskva on huvitatud reaalsest suhete paranemisest Washingtoniga ja tuleb vastu igasugustele püüdlustele pidada dialoogi, milles venelaste huvisid arvestatakse.

 

Putini sõnul paranevad suhted kohe, kui positiivsed signaalid USA uuelt administratsioonilt muudetakse ka tegelikuks poliitikaks, vahendasid Interfax ja AFP.

«Kui need ei ole lihtsalt sõnad ja kajastuvad reaalsetes tegudes, siis me vastame samaga ja meie ameerika partnerid tunnevad seda kohe,» kinnitas ta tänases otsesaates rahvale. «Me loodame väga sellele, et tulevad positiivsed muutused.»

Putin nimetas positiivseks signaaliks seda, et äsja toimunud NATO välisministrite kohtumisel lükati tagasi Ukraina ja Gruusia taotlus saada endale liikmesuse tegevuskava (MAP).

Ta väitis allikatele viidates ka seda, et ka Obama leeris ei pooldata nende kahe riigi kiiret tõmbamist sõjalisse allianssi, sest polevat mõtet rikkuda suhteid Venemaaga.

USA uus administratsioon paistab peaministri sõnul olevat ettevaatlik ka raketikilbi rajamisega Euroopa idaossa, mida surus jõuliselt peale ametist lahkuv president George W. Bush.

Putini andmetel näevad ka ameeriklased vajadust uuesti hinnata tõrjerakettide Poola ja vastavate radarite Tšehhi pinnale paigutamise sobilikkust. Moskva on selle plaani vastu võidelnud väga jõuliselt.

USA-Vene suhted on olnud eriti jäised pärast tänavu augustis puhkenud viiepäevast sõda Gruusias.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles