Venemaa võib Indiale rentida tuumaallveelaevu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kolmanda põlvkonna tuumaallveelaev.
Venemaa kolmanda põlvkonna tuumaallveelaev. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa Föderatsiooni presidendi Dmitri Medvedevi sõnul võib riik Indiale rentida tuumaallveelaevu.


Medvedevi hinnangul on tuumalaevade rentimine osa olulisest kõrgtehnoloogilisest koostööst kahe riigi vahel, vahendas Reuters.

Teade võimalikust rendilepingust Indiale tuleb ajal, mil pinged piirkonnas on taaskord süvenenud. India süüdistab möödunud nädalal India finantspealinnas Mumbais toimunud veriste terrorirünnakute korraldamises Pakistani islamiste.

India ja Pakistan, mis mõlemad omavad tuumarelva, on pidanud pärast mõlema riigi iseseisvumist 1947. aastal omavahel kolm sõda. Siiski on India valitsus kinnitanud, et ei kavatse terrorirünnakutele sõjaliste aktsioonidega vastata.

India meedia teatel on riik huvitatud muuhulgas ka Vene tuumaallveelaevastiku kuuluvatest Nerpa-tüüpi tuumaallveelaevadest. Venemaa klassifikatsiooni järgi kuulub Nerpa klassi Štšuka-B, mis NATO klassifikatsioonis tähendab aga Akulat.

Tegemist on kolmanda põlvkonna tuumaallveelaevaga, mille ehitamist alustati juba 22 aastat tagasi, kuid mille valmimine on jäänud aastateks toppama.

Selle aasta novembris tegi seda tüüpi allveelaev esimese sukeldumise, kuid juba nädal hiljem juhtus Vene tuumalaevastikku kuulunud allveelaeval «Nerpa» saatuslik õnnetus, milles hukkus 20 inimest. Ootamatult käivitus laeva katsetuse ajal tulekustutussüsteem, mis lõppes ohvirterohkeima õnnetusega Vene tuumalaevadel pärast Kurski katastroofi.

Venemaa ja India sõlmisid juba neli aastat tagasi tuumaallveelaevasid puudutava mahuka tarneleppe ja India on relvamüügi osas Venemaa üks suurimaid partnereid.

Siiski pole kahe riigi vahelised suhted nii pilvitud, sest India on Venemaad korduvalt kritiseerinud viivituste ja ebakõlade tõttu, mis kaasnevad riiklike tellimustega.

Näiteks pole Venemaa siiani Indiasse toimetanud ümberehitatud lennukikandjat «Admiral Gorškov», kuigi India on lepingus ettenähtud summa laeva eest juba ammu maksnud. Moskva on teatanud, et ümberehitustööde lõpetamiseks vajatakse lisaressursse, mistõttu lennukandja saatmine Indiasse lükatakse edasi aastani 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles