Kanada peaminister palub parlamendi töö peatamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Opositsiooni umbusaldushääletuse kartuses kavatseb valitsusjuht Stephen Harper ilmselt täna taotleda parlamendi töö ajutist peatamist kuni jaanuari lõpuni.

 

Harperi meeleheitliku sammu taga on asjaolu, et tema vastu on opositsiooniks liitunud nii liberaalid kui ka uued demokraadid, keda toetab ka separatistlik Quebeci blokk, mis võitleb prantsuskeelse provintsi iseseisvuse eest, vahendas Reuters.

Kanada põhiseaduslik kriis sai alguse eelmisel nädalal, kui valitsus üritas piirata poliitiliste erakondade riiklikku rahastamist, mis oleks eriti valusalt löönud just opositsiooni rahakoti pihta. Lisaks süüdistatakse peaministrit ebapiisavas pühendumises finantskriisile.

Peaministri juhitav konservatiivne erakond võitis küll hiljutistel valimistel kohti parlamendis juurde, ent umbusaldushääletuse korral terendaks praegusel valitsusel siiski silme ees kaotus.

Harper seab seetõttu ilmselt juba täna sammud kuninganna Elizabeth II esindava kindralkuberneri juurde, palumaks parlamendi töö peatamist kuni jaanuari lõpuni, et ta saaks valmis teha uue riigieelarve kava.

Kanada ükski varasem peaminister pole nii kiiresti pärast valimisi taotlenud parlamendi töö peatamist. Kui see õnnestub, siis lükkub umbusaldushääletus edasi vähemalt veebruarisse.

Tõenäoliselt võib peaminister saadagi oma tahtmise, ehkki sellega kaasneksid arvatavasti ka teatud lisatingimused riigiraha kasutamisele. Kindralkuberneri keeldumise korral peaks aga Harper tagasi astuma.

Televisioonis eile rahvale esinenud valitsusjuht mõistis oma vastased teravalt hukka separatistidega liidu sõlmimise pärast, mis tema hinnangul ei saa praegusel raskel ajal Kanadat aidata.

Konservatiivid süüdistavad opositsiooni plaanis korraldada riigipööre, mis võib viia vägivallani ning alustasid juba avalikku kampaaniat «separatistliku koalitsiooni» demoniseerimiseks kanadalaste silmis, kellele Quebeci blokk on vastumeelne.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles