Vandaalid rikkusid Poolas juudi mälestusmärgi

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandaalide rikutud monument täna Jedwabne külas Poolas.
Vandaalide rikutud monument täna Jedwabne külas Poolas. Foto: SCANPIX

Vandaalid rikkusid Teises maailmasõjas hukkunud juutidele püstitatud mälestusmärgi, kattes selle rassistlike kirjutiste ja rohelist värvi haakristidega, teatas politsei täna Reutersi vahendusel.

See juhtum oli viimane hiljutistest rassistlikest ja ksenofoobsetest vandalismiaktide seeriast, mis on suunatud Ida-Poola vähearvulise juudi ja muslimi vähemuse vastu.

1940. aastal matsid poolakad elusalt vähemalt 340 juuti. Juhtum leidis aset idas asuvas Jedwabne linnas, sündmuskoht muudeti hiljem mälestuspaigaks.

«Eile sattus politseipatrull laastatud paigale. Alustasime otsekohe juurdlust,» sõnas lähedalasuva Białystok linna politsei pressiesindaja Andrzej Baranowski.

Memoriaali ümbritsev müür oli politsei sõnul kaetud kirjadega, milleks oli näiteks «Mul ei ole Jedwabnes toimunust kahju» ja «Nad olid äärmiselt kergestisüttivad».

Baranowski lisas, et juhtum on täiuslik vandalismi ja rumaluse näide, kuid täpsemad motiivid vajavad veel selgitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles