Obama haarab ohje

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA uueks riigipeaks valitud Barack Obama on küll korduvalt avalikult kinnitanud, et ameeriklastel on korraga vaid üks president, kuid vaatlejate hinnangul käitub ta ise juba nädalaid mehena, kes on kohe valmis valitsemiskoorma üle võtma.

Novembri alguses toimunud valimiste järel on peatne president andnud kuus suurt pressikonverentsi ning valinud välja ka uue administratsiooni tähtsamad liikmed, kes hakkavad juhtima riigi majandus ja julgeolekupoliitikat, vahendas Reuters.

Seetõttu näeb tavaliselt nn üleminekuperioodiks peetud võimuvahetuse aeg praegu üha enam välja rohkem eel-presidentuuri moodi, leiavad poliitikaeksperdid.

Vanderbilti ülikooli politoloogiaprofessor David Lewis tõdes, et see on ebatavaline kiirus, millega nüüd inimesi uutele kohtadele määratakse ja meeskonda kokku pannakse.

Lewise hinnangul pole nii suurt ja tähtsat osa Valge Maja ametnikest ja valitsuskabineti liikmetest varem samaks ajaks veel paigas olnud ning eelmiste presidentidega võrreldes olevat kogu üleminek seekord palju nähtavam.

Kiire ja avaliku tegutsemise kaheks peamiseks põhjuseks peetakse uuele presidendile pärandatava USA majanduse halvenevat olukorda ning ka viimaseid suuri terrorirünnakuid Mumbais, mis tõstis taas päevakorrale ka ameeriklaste turvalisuse teema.

USA avalikkusele uue riigipea otsustavus meeldib, sest viimase USA Today / Gallupi küsitluse järgi kiidab 78 protsenti inimestest heaks tema tegevuse üleminekuajal ja valikud uude kabinetti. Negatiivsel arvamusel on aga vaid 13 protsenti vastanutest.

Samas ei pruugi mesinädalad enam kaua kesta. Lewise sõnul on raske olla nähtav ja teha avaldusi erinevates küsimustes, kuid mitte omada võimu, et neid kohe ka ellu viia või tegelikke poliitilisi otsuseid juhtida.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles