Läti politsei vahistas räusanud saadikukandidaadi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlane juulis seimi laiali saata otsustanud rahvahääletusel.
Lätlane juulis seimi laiali saata otsustanud rahvahääletusel. Foto: SCANPIX

Läti politsei oli sunnitud vastu maad suruma ja vahistama ühe ületuleval nädalal peetavatel valimistel parlamenti pürgiva kandidaadi, kes läks teledebati ajal publiku seas lärmamisega liiale.


Tautas Kontrole ehk Rahvakontrolli väikeparteis kandideeriv Dainis Grabovskis istus publiku seas eile õhtul, kui Läti rahvusringhääling LTV filmis riigi lõunaosas asuvas Basuka linnas valimisdebatti.

Politsei teatel vahistasid nad Grabovskise reklaamipausi ajal. Enne seda olid saatejuhid palunud saadikukandidaadil, kes karjus esireast kommentaare ajal, kui saatesse esinema kutsutud kandidaadid rääkida üritasid, lahkuda. Grabovskise enda palve esinejate hulka pääseda oli tagasi lükatud.

Kuigi intsident otse-eetrisse ei jõudnud, levis klipp Grabovskise vahistamisest – sellest, kuidas ta lärmab, korrakaitsjate eest ära jookseb ja lõpuks politsei kaubikusse toimetatakse – eile kiirelt internetiavarustes.

Politsei teatel esitati Grabovskisele süüdistus huligaansuses. Karistusena võib teda oodata kuni 250 lati (350 euro) suurune trahv ja kuni 15-päevane vangistus.

Tautas Kontrole erakonna esimees Rihards Jablokovs kinnitas uudistevõrgule AFP, et Grabovskis jääb edasi nende kandidaatide nimekirja. «Me oleme uus organisatsioon nende paljude inimeste jaoks, kes pole rahul sellega, kuidas asjad meie riigis lähevad, ning meil oleks tulnud lubada teha oma hääl kuuldavaks koos teiste parteidega,» leidis Jablokovs.

Praeguste küsitluste andmeil ei peeta tõenäoliseks, et Tautas Kontrole ületab Läti viieprotsendilise valimiskünnise. See erakond pole esindatud ka lahkuvas seimis.
17. septembril toimuvatel Läti 11. seimi valimistel osaleb 13 erakonda. Praegustest seimiparteidest lähevad valimistulle Ühtsus, Kõik Läti Eest – Isamaale ja Vabadusele / LNNK, Põllumeeste ja Roheliste Liit, Läti Esimene Partei / Läti Tee ning Koosmeele Keskus.

Lisaks üritavad parlamenti pääseda ka parteid nimedega Zatlersi Reformierakond, Läti Sotsiaaldemokraatlik Tööliste Partei, Kristlik-Demokraatlik Liit, Inimõiguste ja Ühtse Läti Eest, Presidentaalse Vabariigi Eest, Viimane Partei, Rahvakontroll ning «Vabadus. Vaba hirmust, vihkamisest ja vihast».

Läti eelmise presidendi Valdis Zatlersi kantseleiülem Edgars Rinkevics kõneles möödunud nädalal LNT hommikuprogrammile «900 sekundit», et parteid ei räägi valimiste lähenedes mitte riiklikult tähtsatest asjadest, vaid loobivad üksteise pihta pori ja kasutavad musta PRi.

«Tundub, et mõnede parteide jaoks on see ainus viis valijate tähelepanu tõmbamiseks,» märkis Rinkevics. «Valimiste lähenedes hakkab erakondadel aeg otsa lõppema ning valimiskampaania rahastus on piiratud.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles