Süüriat ähvardavad uued sanktsioonid

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigisekretär Hillary Clinton eile Pariisi konverentsil.
USA riigisekretär Hillary Clinton eile Pariisi konverentsil. Foto: SCANPIX

Süürias jätkuvad meeleavaldused president Bashar al-Assadi vastu, kuid riiki ähvardavad ka senisest karmimad sanktsioonid, vahendab BBC.

Euroopa Liidu ministrid kohtuvad täna Poolas, et arutada võimalikke Süüria-vastaste sanktsioonide kehtestamist.

«See on täiesti reaalne võimalus, et me lepime kokku sanktsioonides, mis puudutavad Süüria naftamüüki EL-i,»sõnas Suurbritannia välisminister William Hague.

Praegu kehtivate lepingute tõttu ei saa selline embargo enne 15. novembrit alata. Küll aga laieneb Süüria ametiisikute nimekiri, kelle varad külmutatakse ja kellele kehtestatakse sissesõidukeeld. USA on juba lõpetanud Süüria nafta impordi.

Suurbritannia peaminister David Cameron väljendas kahetsust, et  ÜRO ei leidnud karmimat Süüriat puudutavat  resolutsiooni.

Venemaa, kellel on ÜRO julgeolekunõukogus vetoõigus, keeldub toetamast relvaembargot või varade külmutamist lubavaid resolutsioone.

USA riigisekretär Hillary Clinton kutsus eile Pariisi konverentsil maailma riike üles seadma sihtmärgiks Süüria nafta- ja gaasieksport. Clinton mõistis hukka al-Assadi «brutaalsuse omaenda rahva vastu».

«Vägivald peab lõppema ning al-Assad kõrvale astuma,» sõnas ta.

Süürias valmistuvad aga aktivistid järjekordseks protestipäevaks. Nende juhtlauseks on kujunenud «pigem surm kui alandus».

Eile andsid meeleavaldajad teada, et julgeolekujõud on tapnud veel seitse inimest. ÜRO hinnangul ulatub kuue protestikuu jooksul tapetute arv üle 2200.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles