Island leidis Icesave'i probleemile lahenduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandlased protestisid veebruaris brittidele ja hollandlastele raha tagasimaksmise vastu.
Islandlased protestisid veebruaris brittidele ja hollandlastele raha tagasimaksmise vastu. Foto: SCANPIX

Island teatas reedel, et loodab Icesave'i panga võlaprobleemi Suurbritannia ja Hollandiga nüüd lahendada, kui selgus, et selle emaettevõtte järelejäänud varad suudavad võlanõudeid katta.

«See peaks seadma Icesave'i probleemi täiesti uude valgusse,» ütles Islandi majandusminister Arni Pall Arnason.

2008. aasta pankrotistunud Icesave'i emapank Landsbanki teatas, et selle järelejäänud varadega on võimalik katta kõik põhinõuded ning siis jääb üle veel 13 miljardit Islandi krooni ehk 80 miljonit eurot.

Islandi elanikud on kaks korda rahvahääletusel tagasi lükanud ettepaneku, et 340 000 Briti ja Hollandi kodanikule tuleks Icesave'is kaotatud 3,9 miljardi euro tagasimaksmiseks kasutada maksumaksjate raha.

Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni (EFTA) järelevalveorgan ESA on Islandit hoiatanud, et kui raha ära ei maksta, antakse asi kohtusse, ning Holland ja Suurbritannia on märku andnud, et võivad takistada Islandil astuda Euroopa Liitu.

Arnason ütles, et pärast Landsbanki avaldust on võimalik kompenseerida mitte ainult miinimumtagatisega hoiused, vaid ka tagatist ületavad summad.

Valitsus loodab, et tagasimaksed algavad enne aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles