Purjelaev Krusenstern suundub rahvusvahelisele regatile

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parklaev Krusenstern
Parklaev Krusenstern Foto: Wikipedia.org

Kaliningradi kõrgema merekooli õppelaev Krusenstern suundub järgmisel aastal üleatlandilisele purjelaevade regatile.

Parklaeva kapten Mihhail Novikov loetleb regati marsruuti, mis algab Saksamaalt, jätkub mitmeid Euroopa sadamaid külastades, suundub siis Kanaaridele, sealt Bermuda saartele ning edasi USA ranniku suunas, vahendas Kaliningradi riiklik teleraadiokompanii.

Krusenstern on ainus Vene alus, mis regatist osa võtab. Interfaxi andmeil pühendatakse poolteist aastat kestev ekspeditsioon Suure isamaasõja mälestusele.

Regatil on kavas ära kasutada Atlandi ookeani ületamiseks sobivaid tuuli ning seetõttu on ettevõtmine eriti vastutusrikas laeva purjemeistrile Lev Orlovile, kes peab vastutama 3500 m2 purjede eest, kuna läbimist ootab kokku 16 000 meremiili.

Kellele on regatt eelkõige sport, kellele lõbustus, kuid kursantide tüdruksõpradele siiski suur peavaluallikas.

Viimati osales Krusenstern sarnasel regatil 2000. aastal, kui purjelaev ka võitjaks tuli. Selgi korral on parklaev favoriitide seas.

Eestist pärit esimese Vene ümbermaailmareisi juhi, meresõitja ja admirali Adam Johann von Krusensterni (1770-1846) järgi nime saanud parklaev lasti vette 1926. aastal Saksamaal ning kandis toona hoopis nime Padua.

Pärast Teist maailmasõda sai laeva reparatsioonina 1946. aastal endale Nõukogude Liit. 1980. aastatel oli see Tallinna merekooli käsutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles