Kanada parlamendi töö peatati

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanadas terve nädala väldanud poliitiline draama päädis eile sellega, et kindralkuberner rahuldas peaminister Stephen Harperi taotluse katkestada parlamendi töö kuni jaanuari lõpuni, ent valitsusjuht ise peab jätkuvalt tõrjuma üleskutseid tagasiastumiseks.

Kõik sai alguse sellest, et hiljutistel valimistel kaotanud liberaalid tegid uute demokraatidega opositsiooni ning neid hakkas konservatiivse vähemusvalitsuse vastu toetama ka separatistlik Quebeci blokk, mis taotleb prantsuskeelse provintsi lahkulöömist, vahendas Reuters.

Kuumenenud poliitiliste emotsioonide tagajärjel ähvardas peaministrit umbusaldushääletus, mis sundiski viimast asuma meeleheitlikule teele, tegema avaliku pöördumise rahvale televisioonis ning seejärel taotlema kuninganna Elizabeth II kindralkubernerilt ajapikendust, et jõuda valmis teha uus riigieelarve kava.

Kindralkuberner nõustus ja parlament tuleb uuesti kokku alles jaanuari lõpus ning seejärel võidakse korraldada ka umbusaldushääletus, mis edu korral tooks ilmselt võimule üsnagi ebatavalise koalitsiooni, eesotsas liberaalide liidri Stephane Dioniga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles