Ungaris hakkas kehtima «kartulikrõpsumaks»

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulikrõpsud.
Kartulikrõpsud. Foto: SCANPIX

Neljapäeval jõustus Ungaris maks, millega maksustatakse liiga soolased või magusad toidukaubad ning mida on hakatud kutsuma krõpsumaksuks.

Ungari peaministri Viktor Urbani sõnul on pakendatud soolaste snäkkide, küpsiste, gaseeritud ja energiajookide maksustamise eesmärk muuta ungarlaste toitumisharjumisi ja võidelda rasvumise vastu, vahendab AFP.

Majandusraskustega silmitsi seisev valitsus loodab, et uus maks toob igal aastal riigikassasse 74 miljonit eurot.
«Me anname rahvale signaali, et nad ei sööks nii ebatervislikke ja kalleid tooteid,» ütles Ungari parlamendisaadik Sandor Font. Ta lisas, et samas soovitakse mõjutada tootjaid vähendama oma toodete soola- ja suhkrusisaldust.

Erand tehakse siiski Ungari traditsioonilistele toitudele nagu vorstid, salaami ja erinevatele seapekkidele, mis algselt olid samuti seaduse sihtmärk. Kohalikud tootaja pole otsusega siiski rahul «See kiiruga ja ilma konsulteerimiseta tehtud otsus on löök kohalike väiketootjate pihta,» sõnas Reka Szolosi Ungari Toidutootjate liidust. Ungari ärilehe Vilaggazdasag andmetel on Saksa firma Chio Chios otsustanud loobuda uue plaksumaisitehase ehitamisest Ungarisse. Kohalik Hell energiajookide tootja on aga lubanud maksu vaidlustada.
Nn krõpsumaksu peavad tasuma Ungari tootjad või maaletoojad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles