Türgi kohus mõistis kurdi poliitiku vangi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi kurdide õiguste eest võitlev naispoliitik Leyla Zana (paremal) selle aasta märtsis kevade algust tähistamas.
Türgi kurdide õiguste eest võitlev naispoliitik Leyla Zana (paremal) selle aasta märtsis kevade algust tähistamas. Foto: Reuters / Scanpix

Kurdistani Tööpartei (PKK) propagandat väidetavalt levitanud naispoliitikule määrati kümne aasta pikkune vanglakaristus, mis enne edasikaebuse arutamist siiski täidesaatmisele ei lähe.

 

Kohus leidis, et varemgi kümme aastat vanglas veetnud Leyla Zana oli rikkunud karistuskoodeksit ja terrorivastaseid seadusi üheksas oma avalikus kõnes. Ka naise varasem vanglapõli tulenes väidetavatest sidemetest kurdide keelatud liikumisega, ehkki hiljem see kohtuotsus tühistati, vahendas BBC News.

Zana ise kohtus kohal ei olnud ning süüdimõistvat otsust enne täide ei viida, kui on läbi vaadatud ka apellatsioon. 47-aastase poliitiku advokaat nimetas otsust «kahetsusväärseks» riigis, mis üritab pürgida Euroopa Liitu. Kaitsja sõnul olid tema kliendi sõnavõtud täielikult lubatu piires.

1991. parlamenti valitud naine sai kuulsaks sellega, et luges oma ametivande osaliselt ette kurdi keeles. Tema ja teised kurdi poliitikud heideti parlamendist kolm aastat hiljem välja, kui nende partei kuulutati PKK-sidemete pärast lindpriiks.

PKK on juba veerand sajandit võidelnud iseseisva kurdi riigi eest ning selles kampaanias on hukkunud kümned tuhanded inimesed. Zana ja tema kolm kolleegi vangistatu selle ülestõusu kõrgpunktis ning nad vabastati alles nelja aasta eest juunis.

1995. aastal pälvis kurdi naispoliitik Euroopa Parlamendilt inimõiguste kaitsmise eest Sahharovi auhinna. Zanat on pakutud ka Nobeli rahupreemia nominendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles