Mubaraki kohtuprotsessil kuulatakse esimesed tunnistajad üle

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak Foto: SCANPIX

Kohus Egiptuse endise presidendi Hosni Mubaraki üle jätkub täna.

Mubarak on esimene  riigijuht, kes on Lähis-Ida maades aset leidnud ja leidvates revolutsioonides kohtu alla antud, edastab Reuters.

83-aastast Mubaraki süüdistatakse sellel kevadel toimunud rahvaväljaastumises osalenute mõrvamises. Ülestõusus hukkus 850 inimest. Süüdi mõistmisel ähvardab Mubaraki surmanuhtlus.

Esimestest tunnistajateks on politseijõudude juht ning veel neli politseinikku. Need isikud töötasid Egiptuse rahvaülestõusu ajal politsei operatsioonikeskuses.

Kohtunik langetas otsuse, et Mubaraki kohtuistungeid ei kanta televisioonis üle. Lisaks telekaameratele keelati kohtusaalis pildistamine. Kohtuniku sõnul kaitstakse nii tunnistajaid.

Augusti alguses toimunud kohtuistungitel oli Mubarak haiglavoodis, mida ümbritses võre.

Asjatundjate sõnul võib Mubaraki üle peetav kohus väga pikaks kujuneda. Ainuüksi Mubaraki advokaadid on kutsunud tunnistama 1600 isikut.

Kohtu alla on antud ka Mubaraki kaks poega, kuus politseiametnikku ning Egiptuse endine siseminister Habib el-Adli.

Mubaraki kaitsjatega liitub veel kümme Kuveidi advokaati. Kuveitlased sõnasid eilsel pressikonverentsil, et nad osalevad võimult kõrvaldatud presidendi kaitsjatena tänutundest. Mubarak toetas Kuveiti 1991. aastal, kui Iraak seda riiki ründas.

Hosni Mubarakil on diagnoositud südameprobleemid, mille tõttu on ta haiglaravil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles