Taiwan ei soovi dalai-laama visiiti

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti usujuht dalai-laama.
Tiibeti usujuht dalai-laama. Foto: AP / Scanpix

Taiwani president Ma Ying-jeou sattus Tiibeti usujuhi dalai-laama visiidi keelamise eest budistlike rühmituste tule alla.

Taiwani president Ma Ying-jeou ütles täna, et Tiibeti vaimne juht on küll Taiwani teretulnud, kuid praegu pole selleks sobiv hetk, vahendas Reuters.

«Võib-olla pole praegu parim aeg,» ütles Ma reedel, viidates dalai-laama võimaliku visiidi kohta. «Kui tulevikus saabub selleks sobivam hetk, tervitame tema osalemist usuüritustel,» täpsustas Ma.

Kohalikud budistid pakkusid septembris välja, et Tiibeti usujuht võiks järgmisel aastal külastada 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Taiwani, kus elab suur eksiiltiibetlate kogukond.

Ma hinnangul poleks dalai-laama visiit aga kohane, sest valitsus üritab parandada suhteid Hiina Rahvavabariigiga, mille juhtkond peab Tiibeti usuliidrit separatistiks.

Ma on üritanud kommunistliku Hiinaga suhteid parandada ning tihedamaid majanduslikke sidemeid luua, kuid tema järeleandlik tegevus on pälvinud paljude saareelanike pahameele, kelle hinnangul ohustab selline poliitika Taiwani iseseisevust ja sõltumatust.

Hiina peab Taiwanit oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki. Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Möödunud kuul kohtus Ma kommunistliku Hiina Rahvavabariigi ametnikuga, mis tähistas kõige kõrgetasemelisemat kontakti kahe teineteist mittetunnustava poole vahel kuue aastakümne vältel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles