Vene sõjalaev läheb Panama kanalisse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela mereväelased vaatamas haubitsa kõrval lähenevat Vene allveelaevahävitajat Admiral Tšabanenkot.
Venezuela mereväelased vaatamas haubitsa kõrval lähenevat Vene allveelaevahävitajat Admiral Tšabanenkot. Foto: AFP / Scanpix

Panama kanalisse siseneb täna esimest korda pärast viimast ilmasõda Vene sõjalaev, et suunduda endisesse USA mereväebaasi tsooni läänepoolsel kaldal, mis on järjekordseks ninanipsuks Washingtonile.

 

Vene saatkonna andmetel peaks allveelaevatõrjuja Admiral Tšabanenko läbima maakitsuse Atlandi ja Vaikse ookeani vahel millalgi reede hilisõhtu ja laupäeva hommiku vahel, vahendas AFP.

169 meetri pikkune alus kuulub Põhjalaevastikku, peakorteriga Murmanskis. Panama kanali läbimise järel jääb laev koos peaaegu poole tuhande mehega viieks päevaks Rodmani mereväebaasi, kus kuni eelmise aastatuhane lõpuni olid USA sõjaväelased.

«Vene aluse sõbralik visiit tõstab veelgi Panama rahvusvahelist prestiiži suure merejõuna ja näitab Panama kanalit tõeliselt neutraalse veeteena,» märkis diplomaatiline esindus.

Meremehed kavatsevad saatkonna teatel baasis puhata ja varusid täiendada pärast äsja Kariibi merel lõppenud manöövreid. Lisaks plaanivad venelased võistelda kohalike mereväelastega jalgpallis ja võrkpallis.

Vene sõjalaevad on varem Panama kanali läbinud ainult ühel korral. 1944. aastal suundus seda teed pidi ühest ookeanist teise koguni neli allveelaeva, sest USA ja Venemaa olid tollal sõjas liitlased.

Panama välisminister Samuel Lewis Navarro rõhutas eile, et vastavalt rahvusvahelisele kokkuleppele on kanal avatud «kõigile maailma laevadele».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles