Teadlased: soomlastele sobib mõõdukalt jahe kliima

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomlastele tunduvad kõige paremini sobivat jahedad temperatuurid, kirjutab YLE. Uuringute kohaselt suurendab palavus soomlaste seas suremust rohkem kui külm ilm. Lisaks on põhjanaabrite ilmataluvuses näha piirkondlikke erinevusi.


Möödunud juuli oli Soomes üks kümnendite soojemaid. Samas väidavad teadlased, et külmad sügistuuled sobivad nende riigi elanikele palju paremini.

«Me uurisime seda asja ennekõike rahvastiku haigus- ja suremusnäitajate põhjal. On ilmselge, et surmade arv on madalaim siis, kui keskmine temperatuur on 14-15 kraadi vahel,» selgitas Oulu ülikooli emeriitprofessor Simo Näyhä.

Väga kuum ilm suurendab soomlaste suremust rohkem kui väga külm. Kui õhutemperatuur püsib üle 20 kraadi kaks nädalat, kasvab järsult suremus. Lihtsalt sooja ilma – ja mitte kuumalainete – sureb igal aastal umbes 200 soomlast.

Statistiliselt sureb aga siiski enam inimesi külmal ajal. «Et suurem osa aastast on külm, on selle kumulatiivne efekt väga suur. Hinnanguliselt mängib külm tavalisel talvel oma rolli umbes 3000 inimese surmas,» rääkis Näyhä.

Sellegipoolest on keskmisele soomlasele optimaalne õhutemperatuur võrreldes paljude teiste rahvastega üllatavalt madal. Vahemeremaade elanikele on optimaalne õhutemperatuur 22-25 kraadi, Taiwani elanikele aga 32 kraadi.

Põhjus, miks jahedus soomlastele sobib, on teadlaste sõnul lihtne. «Me teame, kuidas külmas elada. Meil on korralikud riided ja head majad. Meie autod on soojad ning külma ilmaga me teame panna pähe mütsi ja tõmmata selga pika aluspesu,» jutustas Näyhä.

Lisaks esineb aga erinevusi ka soomlaste endi külmataluvuses – mida põhja poole, seda parem see on. «Põhjas on optimaalne temperatuur tibake madalam kui Lõuna-Soomes. Inimesed põhjas kaebavad ka vähem külmetusega seotud füüsiliste sümptomite üle kui näiteks inimesed Helsingis,» lisas professor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles