Kõrgõzstani televisioon kannab üle presidendikandidaatide keeleteste

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgõzstani üleminekuaja liider Roza Otunbajeva riigilipuga.
Kõrgõzstani üleminekuaja liider Roza Otunbajeva riigilipuga. Foto: Scapix

Kõrgõzstani Keskvalimiskomisjoni teatel alustavad nad 7. septembril presidendikandidaadiks pürgijatele kirgiisi keele testide tegemist, vahendab Raadio Vabadus.


Kosmisjoni liikme Kanat Abdukadõrovi sõnul saab testi teha viis kandidaati päevas ja keelekaitseid kantakse üle ka televisioonis – kolmapäeviti, teisipäeviti, laupäeviti ja pühapäeviti kuni 24. septembrini.

Keeletestide ülekanded on kirgiisi televaatajate seas menukad saated, sest annavad neile võimaluse naerda nende tegijate rumalate vigade üle. Nimelt on paljudele Kõrgõzstani elanikele esimeseks keeleks vene keel ja kirgiisi keele rääkimisega on neil raskusi.

Enne testi tegemist peavad presidendikandidaadid maksma ka 100 000 somi (ligikaudu 1650 euro) suurust lõivu ja esitama keskvalimiskomisjonile tõendi, et nende kandidatuuri toetab vähemalt 30 000 inimest.

Keskvalimiskomisjoni liige Almaz Asanalijev ütles Raadio Vabadusele, et 78 inimesest, kes on avaldanud soovi presidendivalimistel kandideerida, 18 on juba lõivu ära maksnud. Mitu kandidaadiks pürgijat aga korraldas eile Biškekis parlamendihoone ees meeleavalduse, kus nõudsid lõivu ja 30 000 toetaja nõude kaotamist.

Tasu maksnud ja keeletestist läbi pääsenud kandidaatide nimekiri avalikustatakse 25. septembril. Valimiste favoriidiks peetakse praegust peaministrik Almazbek Atambajevit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles