Ukraina on valmis Venemaa gaasitüli pärast kohtusse andma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev (ees) ja tema Ukraina ametivend Viktor Janukovitš eelmisel kuul Sotšis.
Vene president Dmitri Medvedev (ees) ja tema Ukraina ametivend Viktor Janukovitš eelmisel kuul Sotšis. Foto: SCANPIX

Ukraina on valmis andma Venemaa kohtusse, tõestamaks, et Moskva on rikkunud kahe riigi vahel sõlmitud gaasitarnete kokkulepet, teatas täna Ukraina president Viktor Janukovitš.

Janukovitš tegi täna oma seni teravaima avalduse Venemaa suunas, öeldes, et Vene presidendi Dmitri Medvedevi hiljutine karm retoorika Kiievi aadressil on täiesti põhjendamatu. Janukovitš märkis, et Ukraina pole mingi Moskva vilets sugulane, vaid iseseisev riik, vahendas AFP.

«Venemaa seisukoht on kategooriliselt vastuvõetamatu ja kui see ei muutu, siis pöördume rahvusvahelise arbitraaži poole,» ütles ta intervjuus Kommersandile. «Oleme juba koostanud kohtusse minekuks vajalikud materjalid. Oleme täiesti kindlad, et rahvusvahelisi leppeid on rikutud. Jah, kohus on äärmuslik meede, kuid midagi pole pooleteise aasta jooksul muutunud.»

Ukraina soovib üle vaadata kokkuleppe, mille sõlmis kahe aasta eest Gazpromiga Vene gaasi impordiks Ukraina eelmine, Julia Tõmošenko juhitud valitsus. Janukovitši sõnul maksab Kiiev gaasitarnete eest liiga palju – aastas viis-kuus miljardit USA dollarit rohkem kui peaks.

Venemaa, mis täna käivitas Peterburi lähedal Nord Streami gaasijuhtme, teatas vastuseks, et Janukovitš eksitab avalikkust oma väidetega. Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller ütles, et Ukraina saab Venemaalt gaasi odavamalt kui näiteks Ungari, Poola, Rumeenia ja Türgi ning Kiiev saab gaasitransiidi eest rohkem raha kui Saksamaa.

Miller toonitas, et Ukrainal on kohustus täita 2009. aastal Tõmošenko poolt allkirjastatud lepet kuni selle lõpuni 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles